Megérkezett az új amerikai nagykövet

2015.01.19. 16:57 Módosítva: 2015.01.19. 17:08

Megérkezett hétfőn délután az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell. A nagykövetet a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, írja az MTI. Colleen Bradley Bell nem nyilatkozott a sajtónak.

A minisztérium sajtóosztálya tájékoztatása szerint az amerikai diplomáciai képviselet vezetője szerdán adja át megbízólevelét a köztársasági elnöknek, Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön este fogadja vacsorán.

Magyar Levente pár napja az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta, hogy

A diplomatát nagy szeretettel és nyitottsággal várjuk. Érkezésével új lendületet, új, pozitív irányt kaphat a magyar-amerikai politikai diskurzus.

A Gazdagok és szépek producereként ismert, Emmy-díjra jelölt tévést csillogó, hollywoodi búcsúbulival indították útnak a hétvégén, hogy belekezdjen nagyköveti munkájába Budapesten. Feltűntek szórakoztatóipari nagykutyák, milliárdosok, és híres színészek is, mint például Gwyneth Paltrow.

Ahogy azt korábban megírtuk, a rendszerváltás óta a negyedik női amerikai nagykövet elhúzódó kinevezését első meghallgatása óta viták övezték. Végül december 2-án fogadta el a szenátus Barack Obama elnök nagykövetjelöltjét, jelölését 52 igen, 42 nem arányban szavazták meg.

Emlékezetes, hogy a kinevezést nem támogatta többek között John McCain republikánus szenátor, aki többek között azt mondta, hogy Obama elnök „teljesen felkészületlen″ nagykövetet küld Magyarországra, ami „nagyon fontos ország, és ahol rossz dolgok történnek″.

Az előző budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2013. július végén távozott posztjáról, a külképviseletet augusztus óta ideiglenes ügyvivői minőségben André Goodfriend  vezeti. Bell érkezése nem jelenti azt, hogy Goodfriendet hazahívnák, ő továbbra is Budapesten marad,  mivel a politikai kinevezettek mellé mindig szükség van egy épp olyan tapasztalt karrierdiplomatára, mint ő.