A belvárosi történet nem pártügy, hanem bűnügy

Interjú Juhász Péterrel

2015.01.20. 07:54 Módosítva: 2015.01.20. 09:18
Fideszes politikusok figyelmeztetik Juhász Pétert: kemény emberek érdekeit sérti azzal, hogy a belvárosi ingatlaneladásokkal foglalkozik. Az Együtt társelnöke azonban nem retten vissza, eltökélt célja a felelősségre vonás, és hogy új választásokat írjanak ki az V. kerületben. Az Indexnek Juhász azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy Rogán Antal ne húzott volna anyagi hasznot az ingatlanok eladásából. Beszélt arról is, hogy a helyi MSZP-sek nem segítik őt, már a kampányban is ellene dolgoztak, és nem zárja ki, hogy egyes helyi szocialisták is benne vannak az ügyben.

Felajánlottak valaha önnek értékes belvárosi ingatlant, amelyhez hozzájuthat bérlőként vagy akár tulajdonosként?

Igen, volt ilyen. Béreltem már lakást a Belvárosban többször, és nagyon sokat kellett fizetni érte, mert hogy piaci alapon történt a szerződéskötés. Pont ezért tisztában vagyok az V. kerületi ingatlanárakkal. De komolyra fordítva szót, az önkormányzat soha nem ajánlott fel nekem lakást sem megvételre,  sem bérlésre.

Akkor nem pont az a baja, hogy nem kapott lakást, és savanyú a szőlő?

Azt hiszem, hamarabb vált világossá az önkormányzat számára, hogy nekem nem érdemes lakást felajánlani, mint hogy savanyú lehetett volna nekem a szőlő. Elkezdtem korrupciós ügyekben eljárni, és nyilván ebből is kikövetkeztették, hogy nem az a típus vagyok, akit le lehet kenyerezni egy lakással, hogy szavazzak meg mindent.  Én egy lakásért nem járulnék hozzá ahhoz, hogy tizenmilliárdos értékben kijátsszák az orrom előtt az ingatlanokat.

Mikor szembesült először ezekkel a feltételezett visszaélésekkel?

Igazi pesti gyerek vagyok, így hallom, hogy mik mennek a városban.  Rengeteg olyan pletykát hallottam vendéglátósok környezetéből, hogy ahhoz, hogy valaki egy teraszengedélyt megkapjon, zsebbe kell csúsztatni irreális pénzeket az önkormányzatnál, és ugyanígy megy akkor is, ha lakást akar venni vagy üzletet akar nyitni az ember. Van az a szintje a pletykamennyiségnek, amikor az ember elgondolkozik, hogy ennek lehet valamilyen valóságalapja is.

Tehát az ingatlaneladásokat feltáró munkája is pletykákon alapszik?

A történet Rogán Antal megmagyarázhatatlan vagyonosodásával kezdődött. A polgármesternek három lakása van a Pasa parkban az alpolgármesterével közösen, és ezek összértéke alsó hangon félmilliárd forint; ez minimum gyanús volt. Aztán derültek ki további olyan életvitelbeli furcsaságok, túlzások, amelyeket a polgármesteri fizetéséből nem engedhetett volna meg magának Rogán. Ez már elég volt ahhoz, hogy elkezdjünk kutakodni, hogy mi lehet a háttérben. Feltűnt az is, hogy nagyon nehéz információhoz jutni, az önkormányzat nem ad ki semmilyen adatot, akárhány adatigénylést adunk be. Amilyen információhoz viszont hozzáfértünk, és leellenőriztük, ott mindegyiknél kiderült, hogy valami nem stimmel.

Azt elárulja, hogy ezeket a pletykákat hol hallotta?

Aki a Belvárosban él, az hozzájut ezekhez az információkhoz, ha kutyát sétáltat, vagy ha boltban vásárol. Másrészt van egy kollégám, aki oknyomozó újságíró volt nagyon sokáig (Bogád Zoltán, az Index egykori újságírója), és ő ezeknek az információknak a leellenőrzésében hihetetlen szerepet visz. 

De kik adnak tippeket? Kereskedők? Önkormányzati dolgozók? Akár fideszes párttagok?

Csak ma hívott három kerületi lakó, hogy az ő társasházukban is több lakása van XY-nak. De az is figyelemreméltó információ, ha valaki megemlíti, hogy egyszer maga Rogán Antal ment el egy lakógyűlésére győzködni lakókat, hogy az egyik emeleten a lakásokat alakítsák át és újítsák fel. Ennek is utánajárunk.

Miért pont az V. kerületet pécézte ki magának?

Ennek személyes okai vannak főleg. A fél életem az V. kerületben telt, itt nőttem fel gyerekként, és a fiatal felnőtt éveim egy részét is itt töltöttem, a másik otthonom pedig a XIII. kerület. Amikor az Együttel jelölteket kerestünk a választásra, akkor nekem ez két kerület merült fel. Angyalföldön ugye az MSZP-s Tóth József a kerület ura, így maradt a Belváros, ami jobban is állt nekem, hiszen én Rogán Antallal szívesebben szállok szembe, mint egy ismeretlen XIII. kerületi fideszes jelölttel. De Rogán csak hab a tortán. 

Azt az elejétől kezdve tudtam, hogy lehetetlen lesz átfordítani a javamra a helyi Fidesz 73 százalékos előnyét, de szeretem a kihívásokat. A Kendermag Egyesületet sem azért alapítottam, mert abban reménykedtem, hogy a társadalom 95 százaléka mellém áll majd, és Borsodba roma jogvédőként sem népszerűséget hajhászni mentem le. Van egy ilyen becsípődésem, hogy nem az ambícióimra figyelek,  hanem jól akarok cselekedni. Látom, hogy itt, a Belvárosban nagyon undorító a helyzet, mert a vezetők  a hatalmukkal visszaélve, bűnszervezetben, maffiamódszerekkel nemcsak kijátszanak vagyont, hanem tönkretesznek törekvő, vállalkozó embereket.

Akkor az csak egy hamis híresztelés, hogy Rogán Antal fideszes ellenfelei indítottak így támadást, és ők adtak, adnak aktákat vagy tippeket?

Nem tudok róla, de bízom abban, hogy a Fideszen belül is vannak olyanok, akiknek már sok, amit Rogán Antal csinál, és a rendszer magától is kitaszítja az ilyen korrupt embereket. Egyébként nem érdekelnek a Fidesz belső ügyei.

Az önmagában nem nevezhető korrupciónak vagy maffiamódszerekkel történő értékesítésnek, ha egy önkormányzat sok ingatlant ad el a bérlőinek. Miért látja ennyire súlyosnak a helyzetet?

Egyrészt az önkormányzat nemcsak bérlőknek adott el ingatlant, hanem sok esetben bérlőt csinált a vevőjelöltekből, ami a joggal való visszaélés. De menjünk vissza az elejére: a belvárosi önkormányzat a harmadik leggazdagabb az országban. 25 milliárdos költségvetése van, és ebben nincsenek benne az ingatlaneladások, azzal a Belváros soha nem is kalkulált. Ez azt is jelenti, hogy soha nem is kellett a költségvetés egyensúlyban tartásához ingatlant eladni. Innentől kezdve minden ingatlan eladása gyanús, és ha jól gazdálkodik valaki a vagyonával, akkor az ingatlanválság közepén főleg nem kezd el ingatlanokat eladni.

Rogán Antal azt mondja, azért kellett ezeket az ingatlanokat eladni, mert az önkormányzatnak nem lett volna pénze ezeket felújítani, és az ingatlanok kihasználatlanul álltak.

Ez nettó hazugság, már csak azért is, mert ha kihasználatlanok voltak, akkor ugye nem lehetett volna őket eladni a régi bérlőknek. Mivel stratégiailag nem volt indokolt, hogy eladják az ingatlanokat, minden egyes eladásnál külön indoklást készítettek. Ez hat éven keresztül minden ingatlannál szó szerint ugyanaz volt: az önkormányzatnak pénz kell. Ez vajon reális? Reális, hogy minden ingatlant pontosan ugyanazért kell eladni 2008-ban és 2014-ben is, fekvéstől, ártól függetlenül? De ha még ezt félre is tesszük, az hogyan jöhet ki, hogy egy önkormányzati ingatlan mindig pontosan a harmadába kerül a piaci árnak?

Lehet itt stratégiáról beszélni, meg arról, hogy szüksége volt az önkormányzatnak pénzre, de ha ez utóbbi a helyzet, miért nem pályáztatták meg soha ezeket az ingatlanokat? Soha nem volt olyan, hogy egy érdeklődő kifogásolta volna az önkormányzat által megállapított árakat, mert túl magasnak találta. Ez hogyan lehetséges? Van olyan vevő is, aki hamarabb bólintott rá, hogy megveszi az ingatlant, minthogy tudta volna az árát.

Rogán Antal azzal is érvelt az ingatlaneladások tisztasága mellett, hogy más kerületekben is működik az a rendszer, hogy a bérlők kapnak 30 százalékos kedvezményt. Akkor mi ezzel a baj?

A kedvezménnyel önmagában nincs baj. De egy kedvezménynek mindig feltételei vannak. Nem volt ez máshogy az V. kerületben sem, azonban soha nem ellenőrizték azt, hogy ezek a feltételek teljesülnek-e. Csak két példát mondok: nem nézték meg, hogy a bérlő-vásárlónak van-e köztartozása. Ahogy azt sem, hogy fizette-e az emelt szintű bérleti díjat, ami szintén a kedvezmény egyik feltétele volt. Kamu tehát az ingatlaneladások indoklása, kamu az értékbecslés, kamu az, hogy kiknek adhatják el, mert sok olyan esetről tudunk, amikor kijátszották a régóta ott bérlő vállalkozót.

Ezzel azt is állítja, hogy az önkormányzati vezetőknek, Rogánnak vagy Szentgyörgyvölgyi Péternek személyes anyagi haszna volt az ingatlaneladásokból?

Feltételezem, hogy igen. Mert elképzelhetetlennek tartom, hogy nem. Rogán Antalnak ismernie kellett pontosan a belvárosi ingatlanárakat. Vagy én elfogadom, hogy Rogán Antal hülye, de akkor miért nem vette magát körbe olyan szakértőkkel, akik ismerik az árakat?

Az ügyészségen feljelentést is tett az ön által V. kerületi modellnek nevezett módszer miatt. Mit vár ettől a feljelentéstől?

Jogi felelősségre vonást várok. Persze Polt Péterrel az ügyészség élén nehéz a jogállamban hinni. De meggyőződésem, hogy a Fideszt előbb-utóbb le fogják váltani az állampolgárok, és akkor sokkal egyszerűbb lesz a jogi számonkérés. Emellett politikai következményeket is szeretnék.

Milyen következményekre gondol pontosan?

Azzal lennék elégedett, ha Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester azonnal lemondana. Az emberek három hónappal ezelőtt nem láthattak tisztán, amikor szavaztak. Ő ugyanis folytatja a Rogán Antal elkezdett gyakorlatot. A Klotild-palotát 180 ezer forintos négyzetméter áron adta el, miközben egy másik hasonló, palotajellegű épület piaci ára 2,7 millió forint négyzetméterenként. Röviden tehát: új választásokat szeretnék.

Vagyis polgármester akar lenni minél előbb.

Nem szempont, hogy én indulnék vagy más. A lényeg, hogy véget vessünk a mostani gyakorlatnak. Mert a belvárosi történet nem pártügy, hanem bűnügy.

Rogán Antallal hányszor beszélt személyesen? Sokszor?

Nem, nekem nem is köszön.

De beszélt már vele?

Telefonon régen, és nem is a mostani ügyben. Belvárosi vendéglátósok ügyében jártam el még régebben. Most ha a parlamentben vagy közgyűlésen találkozunk, kerüli a tekintetemet is.

És más fideszes politikussal, vezetővel beszél?

Nagyon jó szándékú fideszes képviselők keresnek meg jó tanácsokkal, és óvnak attól, nehogy durvább dolgokba nyúljak. Állítólag kemény emberek érdekeit sértem, és el sem tudom képzelni a következményeket.

Ezt fenyegetésként lehet értelmezni?

Mindenki döntse el maga, hogy ez jó szándékú tanács vagy fenyegetés. Én segítő szándékként fogtam fel.

Ha az elmúlt években valóban nem voltak rendben az ingatlaneladások, ez vajon miért most derült ki?

Nem engem kell megkérdezni. Voltak itt az elmúlt ciklusokban is ellenzéki képviselők, MSZP-ből, SZDSZ-ből vagy LMP-ből. Én októberben lettem képviselő, most férek hozzá az adatokhoz.

Az MSZP-sek mennyire segítik a feltáró munkáját vagy az akcióit?

Nem mondhatnám, hogy naponta keresnek, miben segítsenek. A DK-sok ellenben segítenek, amiben tudnak. Nem vagyok ugye Gyurcsány-hívő, sőt ellenkezőleg, de az világosan látszott a kampányban és most is, hogy a DK-sokra lehet számítani. Az MSZP-ről ezt nem tudom elmondani.

Milyen segítséget tagadtak meg a szocialisták?

Mondok néhány példát a önkormányzati kampányból. A megbeszélt kitelepüléseken csak a DK-sok és az Együtt–PM-esek szórták rendesen az újságokat, győzködték a választókat, az MSZP-sek a pult mögött magukban beszélgettek. Majd másfél óra múlva leléptek, míg mi végignyomtuk a 3-4 órát. Vagy az MSZP-sek valamiért mindig jóval kevesebb aláírást gyűjtöttek nekem, mint a helyi jelöltjeiknek. A DK-sok úgy hozták vissza az ajánlóíveket, hogy 100 aláírás a helyi jelöltnek, 97 vagy épp 103 nekem, a polgármesterjelöltnek. Az MSZP-sek úgy jöttek vissza rendre, hogy 100 az MSZP-snek, 40 Juhásznak, mert nekem nem ír alá senki, ugyanis drogosnak tartanak.

Nem lehet, hogy csak néhány kevésbé lelkes MSZP-sről van szó?

Akkor mondok egy durvább példát is. Az MSZP-sek nagyon erőszakoskodtak, hogy készítsek kampánytervet, és adjam oda nekik. Ezt rajtam kívül a kampányfőnököm és az asszisztensem ismerte, amikor elküldtem nekik. Másnap megjelent a Magyar Nemzetben. Ez egy erős jel volt számomra. 

Miért ellenségesek a helyi MSZP-sek önnel szemben?

Vannak tippjeim, amelyeket nem feltétlenül tudnék bizonyítani.

Arra céloz, hogy a helyi MSZP is benne van például ebben az ingatlanügyben?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hallottam ilyet. És hazudnék, ha azt mondanám, hogy tudom bizonyítani. Mindenki döntse el, hogy létezik az, hogy nyolc évig nem tűnik fel az ellenzéki képviselőknek semmi ebből az egészből.

Nevesítsük a dolgot. Steiner Pál volt belvárosi polgármesterrel, a helyi MSZP elnökével beszélt az ingatlanügyről, illetve az MSZP-sek hozzáállásáról?

A kampány miatt van egy elég nagy bizalmi hiátus közöttünk. És most finoman fogalmaztam. Szóval nem szoktam neki beszámolni, mit csinálok.

De megkérdezte tőle, hogy az ellenzék helyi vezetőjeként évekig hogy nem fogott gyanút az ingatlaneladásoknál?

Megkérdeztem, nem vádaskodva. Azt mondta, hogy felszólaltak ezekben ügyekben, meg egy blogban is írtak róla. Nekik, úgy tűnik, ebben ki is merült a harc ez ellen. De nem hegyezném ki a dolgot csak Steiner Pálra. A jobbikos képviselő ugyanúgy nem csinált semmit.

Elképzelhető, hogy az ellenzéki képviselők is anyagi hasznot húztak az eladásokból?

Minden lehetséges. 

Az ellenzékiek ügyeit is le fogja leplezni?

Ha valaki ebben a korrupciós történetben benne van, az nem az ellenzék része. Nekem éppen ezért az is a feladatom, hogy reményt adjak az ellenzéki embereknek, hogy lehet küzdeni a fennálló viszonyok ellen, és le is lehet váltani azt, ami most van.

Most kerületi szinten politizál, de vannak tervei az országos politikában?

Kerületi dolgokkal foglalkozom ugyan, de ennek van országos politikai hatása. 

Arra gondolunk, hogy indul-e például az Együtt közelgő elnökválasztásán?

Nem gondolkozom ezen. Én örülnék, ha maradna Szigetvári  Viktor a vezető, mert őt nem a személyes ambíciója hajtja. Nekem ő a garancia arra, hogy további embereket is be tudunk húzni a pártba.

Mégis, négy év múlva milyen pozícióban látja magát? Képviselő? Miniszter? Polgármester? Pártelnök?

Én nem így élek. Nincs olyan vágyam, hogy nagy autóm vagy nagy pozícióm legyen. Négy év múlva szeretnék családapa lenni, és otthon élni nyugodtan a gyerekeimmel.