Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Vége a bombariadónak, de az Állatkert már csak szerdán nyit ki

2015.01.20. 11:16

Mintegy ötszáz embernek kellett elhagynia a budapesti állatkertet, az Országos Gyógyintézeti Központot és az állatkert környékét, miután tüzérségi lövedék került elő földmunkák során kedd délelőtt a fővárosban, a Vágány utca 1. szám előtt, írja az MTI.

A rendőrség lezárta a Vágány utca és a Dózsa György út egy-egy szakaszát. Az érintett területen nem járhattak a Nyugati pályaudvarról induló vagy oda érkező vonatok sem. A lezárt területen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei sem közlekedtek.

Az állatkertből 250 embernek kellett távoznia a gyógyintézetből pedig 150 személynek. A betegeket a területzár feloldásáig más intézményekben helyezik el. További száz ember távozott a lezárt területről.

Az állatok az állatkertben maradnak, de azokat az állatházakba terelték, ahol egy esetleges robbanás esetén nem sérülhetnek meg a repeszektől, a gondozók pedig az állatkert egy olyan pontján várják ki a robbanótest vizsgálatát, amely a területzáron kívül található.

Visszakérhették a jegy árát

Az Állatkertben néhány óra alatt véget ért a bombariadó, de csak szerdán fog kinyitni, derült ki a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményéből. A látogatóknak el kellett hagyni a kert területét, egyedül a Holnemvolt Parkot nem érintette a kitelepítés. Az állatokat is biztonságba helyezték, és az intézmény munkatársai is csak a kijelölt területeken tartózkodhattak.

A bombariadót kedden 11:45-kor rendelték el, mert a Vágány utca elején egy 203 milliméteres szovjet repeszromboló gránátot találtak, így a hatóságok elrendelték a környék lezárását.

„A távozni kényszerült látogatók belépőjegyeit – bár vis maior esetén nem volna ilyen kötelezettség – méltányosságból egy újabb látogatásra is érvényesítették, aki azonban nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel (a külföldről érkezettek körében előfordult), annak a jegy árát visszafizette az Állatkert” – írták közleményükben.

 A Nyugati pályaudvar ideiglenesen nem indított és nem fogadott vonatokat, és szünetelt a vonatközlekedés a becsatlakozó vonalszakaszon. Ezért a Budapest-Cegléd, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Vác-Szob, illetve a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon késhetnek a szerelvények.

Cegléd felől csak Kőbánya-Kispestig közlekedett valamennyi vonat. Szob-Vác, illetve Vác-Veresegyház felől Rákospalota-Újpest állomásig közlekedtek a vonatok. A 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as és a 105-ös autóbuszok módosított útvonalon közlekedtek. A 75-ös és a 79-es trolibuszok helyett módosított útvonalon pótlóbuszok jártak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?