Merkel csak nézhet, mi ez a sok tüntetés

2015.01.20. 07:02
Több tüntetést is szerveznek civil szervezetek Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásának idejére. A tüntetők egymással alig kommunikálnak, és mindannyian ragaszkodnak a saját rendezvényükhöz. Egy eddig ismeretlen csoport a pártokat is meghívta szónokolni, Gyurcsánytól Szabó Tímeáig most mindenki mérlegel.

Több civil csoport is lázasan készül február elejére, amikor Angela Merkel német kancellár Budapestre érkezik. Ezek a csoportok azonban nem egy közös nagy, hanem több különálló demonstrációt szerveznek. 

Egyre nehezebb követni, hogy ki, kivel és mikorra szervez tüntetést. Illetve azt is, hogy ki kivel nem hajlandó közösködni. Jelenleg a következő tüntetéseket időzítik Merkel február 2-i érkezésére:

  1. Tavasz jön – Orbán megy! Tüntetés az európai Magyarországért. Ezt előző este, vasárnap 16 órakor tartja a Kossuth téren a Gulyás Balázs- (Százezren az internetadó ellen) és a Vajda Zoltán-féle csoport (60 ezren a MAGÁN nyugdíjukért). A demonstráció egyik szónoka Kész Zoltán lesz, aki függetlenként a baloldal támogatásával indul Veszprémben az időközi választáson. A tüntetésre 12 ezren jeleztek vissza a FacebookonA budapesti tüntetéssel párhuzamosan tíz vidéki városban is lesz tiltakozás.
  2. MostMi: Európához tartozunk! A már kiszálló Iwiw-alapító, Várady Zsolt, illetve Takács Bori csoportja szervezi február 2-án 14 órakor a Pollack Mihály téren. Itt, az Andrássy Egyetemen mond ugyanis beszédet Angel Merkel a tervek szerint. Ezren jelezték a részvételüket. Takács Bori szerint mivel munkaidőben van az esemény, rövid, két-három felszólalós tüntetés várható.
  3. Magyarország összefog, összefogási menet. Az összes közül ez a legfurcsább tüntetés, amelyet egy eddig civil demonstrációkon még nem szereplő fiatalember, Pintér Gábor Levente szervez. A tüntetés különlegessége, hogy három helyszínen zajlik (Clark Ádám tér, Kossuth Lajos tér, Hősök tere), ötórásra tervezik, és Pintér az eddigi civil hagyományokat felrúgva pártpolitikusokat is meghívott, bár még senki nem mondott igent. Ezen több mint nyolcszázan jelezték a részvételüket. 

A három Merkel-látogatásra időzített tüntetés szervezői csak abban értenek egyet, hogy

a saját demonstrációját mindenki biztosan megtartja.

Az elmúlt hetekben nem sikerült megegyezni, hogy összehangolják, netán egybeolvasszák a tüntetéseket. 

A civilek közötti kommunikációt jól jellemzi, hogy Takács Bori és Pintér még nem is beszéltek egymással. Gulyás Balázs pedig azt mondta, hogy Pintér megkereste őket, és a következő napokban – a rendezvénye súlyát mérlegelve – döntenek az esetleges együttműködésről. 

A Takács Bori-csoport viszont biztosan nem működik együtt a Gulyás–Vajda-féle csoporttal, mert – ahogy Takács az Indexnek fogalmazott – a MostMi jelenleg szeretné távol tartani magát a pártpolitikától, márpedig ebbe nem fér bele, hogy Vajda Zoltán az Együtt önkormányzati képviselője.

Politikusok és civilek egy színpadon?

A pártpolitikusok a harmadik tüntetés szervezőit viszont egyáltalán nem zavarják. Pintér Gábor Levente azt mondta az Indexnek, hogy a Kossuth téri állomásra minden ellenzéki párt képviselőjét meghívták (kivéve a Jobbikot). Pintér szerint azért, mert ő valódi összefogást szeretne, amelybe minden kormányellenes alakulat, így egy párt is belefér. Ahogy a tüntetés meghívójában fogalmaz:

Először történne meg, hogy civilek, pártok, szakszervezetek és sok-sok egyéb, a társadalmat fémjelző szervezet egy helyen, egy időben fejezhetné ki a tényleges változás iránti vágyát, elszántságát.

Az egykori baloldali összefogás pártjai azonban egyelőre nem döntöttek. Az Indexnek az MSZP-ből és a DK-ból is többen azt mondták, a héten döntenek a kérdésben, és egyelőre vizsgálják, hogy ki áll a rendezvény mögött, ki finanszírozza (Pintér szerint egy alapítványon keresztül gyűjtenek pénzt), és „mennyire komoly dologról van szó”.

Illetve azt is végig kell gondolni minden pártban, hogy milyen következményekkel jár, ha megint együtt áll egy színpadon Gyurcsány Ferenctől az MSZP vezetésén át Szabó Tímeáig, Bokros Lajostól Juhász Péterig mindenki.   • Tippek
  • Hitelkártya