Diána
11 °C
22 °C

Világháború: bennégtek a bölények, a zsiráfok elpusztultak

2015.01.20. 22:04

A keddi nap egyik nagy eseménye volt, amikor ki kellett üríteni többek között az Állatkertet is, mert világháborús robbanószerkezetet találtak a Vágány utcában. Az állatokat végül nem kellett elszállítani, a bombát elvitték és délután feloldották a korlátozásokat.

Az Állatkert honlapjára éppen hétfőn került fel egy, az állatkert második világháborús ostromáról szóló összeállítás.

Ebben elmesélik, hogy az ostrom kezdetét az a gránát jelentette, amely 1944 december 13-án reggel csapódott be a takarmányraktárba. A szovjet csapatok ekkoriban érték el Mogyoród térségét, az Állatkert lőtávolán belülre került. Karácsonykor kezdték meg az előretörést, a kert területe csatatérré vált.

A gránátok, lövedékek, bombák becsapódása rendszeressé lett, aknavetőkkel vették tűz alá az Állatkertet, végül pedig sor került a kézifegyverekre is. A harcoló katonák a romok között kerestek fedezéket, itt állítottak fel rögtönzött géppuskafészkeket. Mire a front áthaladt az Állatkerten, az állatok többsége odaveszett.

  • A fából épült Bölényházra gyújtóbomba esett, az állatok bennégtek
  • találatot kapott Zsiráfház lakói is mind elpusztultak
  • Sziám, a legendás elefánt halálát is a légnyomás, illetve az általa okozott belső vérzés okozta

Voltak azonban olyan állatok is, amelyek egyszerűen azért pusztultak el, mert nem lehetett a számukra szükséges hőmérsékletet, vagy takarmányt biztosítani. A takarmányraktárt ugyanis már az ostrom kezdetén találat érte. Voltak olyan állatgondozók, akik végül az életüket áldozták fel, amikor az állatok etetésére indultak.