Árpád
-2 °C
4 °C

Világháború: bennégtek a bölények, a zsiráfok elpusztultak

2015.01.20. 22:04

A keddi nap egyik nagy eseménye volt, amikor ki kellett üríteni többek között az Állatkertet is, mert világháborús robbanószerkezetet találtak a Vágány utcában. Az állatokat végül nem kellett elszállítani, a bombát elvitték és délután feloldották a korlátozásokat.

Az Állatkert honlapjára éppen hétfőn került fel egy, az állatkert második világháborús ostromáról szóló összeállítás.

Ebben elmesélik, hogy az ostrom kezdetét az a gránát jelentette, amely 1944 december 13-án reggel csapódott be a takarmányraktárba. A szovjet csapatok ekkoriban érték el Mogyoród térségét, az Állatkert lőtávolán belülre került. Karácsonykor kezdték meg az előretörést, a kert területe csatatérré vált.

A gránátok, lövedékek, bombák becsapódása rendszeressé lett, aknavetőkkel vették tűz alá az Állatkertet, végül pedig sor került a kézifegyverekre is. A harcoló katonák a romok között kerestek fedezéket, itt állítottak fel rögtönzött géppuskafészkeket. Mire a front áthaladt az Állatkerten, az állatok többsége odaveszett.

  • A fából épült Bölényházra gyújtóbomba esett, az állatok bennégtek
  • találatot kapott Zsiráfház lakói is mind elpusztultak
  • Sziám, a legendás elefánt halálát is a légnyomás, illetve az általa okozott belső vérzés okozta

Voltak azonban olyan állatok is, amelyek egyszerűen azért pusztultak el, mert nem lehetett a számukra szükséges hőmérsékletet, vagy takarmányt biztosítani. A takarmányraktárt ugyanis már az ostrom kezdetén találat érte. Voltak olyan állatgondozók, akik végül az életüket áldozták fel, amikor az állatok etetésére indultak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?