nonono

Mégis leszállhat a szegedi mentőhelikopter

2015.01.21. 17:21

Életmentő esetben mégis leszállhat a szegedi mentőhelikopter, írja a Szegedma.hu. A szegedi SBO helikopter leszállójának hiányzik az üzembentartási engedélye, de a lap szerint Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem nemrég kinevezett kancellárja egyezségre jutott a Nemzeti Közlekedési Hatósággal.

helikopter02 gs
Fotó: Szegedma.hu

„A Nemzeti Közlekedési Hatósággal abban egyeztünk meg, hogy az üzembentartási engedély megszerzéséig is fogadhat a klinika életmentő esetekben mentőhelikoptert” – nyilatkozta.

Megépítették a kórháznak a helikopterleszállót, de nem használhatják – írtuk korábban a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nemrég megépített helikopter-leszállópályájáról.

„Október 28. óta érvényes az az új jogszabály, amely a korábbinál jóval szigorúbb előírásokat tartalmaz a klinikai helikopterleszállókkal kapcsolatosan. Mi még a régi rend alapján kezdtük meg az építkezést, az új jogi környezet azonban jelentős anyagi terhet rótt ránk."

Ha minden előírásnak meg akarunk felelni, az nagyjából 10 millió forintos pluszkiadást jelent, amely nem volt betervezve a költségvetésbe.

– mondta Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági-műszaki főigazgatója akkor.

Ameddig nem üzemel a klinika leszállója, a helikopterek a városszéli repülőtérre érkeznek, amely negyedóra autóútra van a kórháztól. Bizonyos páciensek esetében veszélyesen sok lehet ez az utazással elpazarolt idő.