Putyin február 17-én jön Budapestre

2015.01.21. 08:51 Módosítva: 2015.01.21. 14:39

Február 17-én „tesz munkalátogatást” Magyarországon Vlagyimir Putyin orosz elnök, mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnök elmúlt évi moszkvai munkalátogatását viszonozza

– mondta Szijjártó a Magyar Rádió 180 perc című műsorában.

A megbeszélésen szó lesz majd a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatokról, energiabiztonsági ügyekről és az ukrajnai fegyveres konfliktusról is.

Már szervezik is az anti-Putyin tüntetést

Február 16-án este hat órára tüntetést szervez Putyin látogatása elleni tiltakozásul a Humán Platform más szervezetekkel összefogva. A tüntetés egy menet lesz a Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarig. A szervezők a látogatási elleni hetekben is terveznek akciókat, amelyekkel fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy Putyin elfogadhatatlan politikai szövetséges.

Orbán Viktor január 9-én Putyin látogatásáról azt mondta, az az érdekünk, hogy távol tartsuk magunkat minden olyan konfliktusról, mely nem a mi konfliktusunk.

Az első hírek még márciusról szóltak. Orosz elnök legutóbb kilenc éve, 2006 februárjában járt Budapesten, akkor Gyurcsány Ferenccel találkozott (előtte 14 év szünet volt, Borisz Jelcin személyében 1992 végén járt először Magyarországon orosz államfő).