Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

„Kisebbségi igazoltatása van folyamatban": ezúttal rossz cigányra szálltak rá a rendőrök

2015.01.22. 17:47 Módosítva: 2015-01-22 18:32:27
Győri készenléti rendőrök kirakták a villogót és igazoltattak egy férfit Ácson, a gyanú szerint pusztán csak azért, mert cigány. Ezt meg is beszélték, a központnak is bemondták. A mosoly akkor hervadt le az arcukról, amikor kiderült: a kocsiban tényleg egy cigány ül, csak éppen ő a polgármester.

Egyrészt nagyon tipikus, másrészt egészen példa nélküli eset történt csütörtök dél körül a Komárom-Esztergom megyei Ács településen. Rendőrök a gyanú szerint pusztán a származása miatt igazoltattak egy cigány lakost – ez sajnos bevett dolognak számít a vidéki Magyarországon, ahogy azt pár éve egy civil szervezet be is bizonyította.

Ami miatt viszont az ácsi eset példa nélküli, az az, hogy a Győrből érkező rendőrök ezúttal rossz cigányra, történetesen a polgármesterre szálltak rá. Az esetről maga az érintett, az Ács települést 2010 óta irányító Lakatos Béla számolt be az Indexnek. Lakatos feljelentést tesz a rendőrök ellen.

Kicsoda Lakatos Béla?

Lakatos Béla fideszes ácsi polgármester az egyetlen olyan városvezető, aki büszkén vállalja cigányságát. Általában a színcigány települések élén áll roma vezető, ezzel szemben Ácson a roma lakosság csak tíz százalék körüli. Lakatos 2010-ben kétharmados győzelmet aratott, miután hét évig volt a helyi iskola igazgatója, 2014-ben pedig 56%-kal újraválasztották. Az Antall-kormánytól kezdve minden rendszerváltás utáni kormánynak dolgozott, egy évvel ezelőtti interjújában fideszes párttagsága ellenére is keményen bírálta a kormány romapolitikáját és a Országos Roma Önkormányzat, azon belül is Farkas Flórián dominanciáját. Az interjú itt olvasható. Lakatos később azzal került a hírekbe, hogy a 2014-es parlamenti választás előtt a kisebbségi regisztráció tervezett szabályozása ellen tiltakozva felfüggesztette párttagságát. A Fidesz végül hallgatott a kritikára és módosította a törvényt, Lakatos pedig maradt a pártban. Lakatos az egyik arca az iskolai szegrágáció ellen indított civil kampánynak, az Együtt jobb!-nak is.

Egyből kitették a villogót

Lakatos Béla csütörtök délben éppen hazafelé indult a hivatalból ebédelni – szolgálati autójában, egy fehér színű, régi Audi A4-esben, amit a település három hónapig bérel neki, amíg lesz saját kocsija –, amikor elment mellette egy rendőrautó. 

Láttam, hogy megfordulnak utánam, egyből kitették a villogót. Meg is lepődtem, mivel be voltam kötve.

– kezdi a történetet Lakatos, akit a polgármesteri hivataltól úgy ötszáz méterre állítottak le a rendőrök. Az egyik rendőr az Audi felé sétálva odaszólt a másiknak:

kisebbségi vezeti az autót,

közben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta:

kisebbségi igazoltatása van folyamatban.

Lakatos szerint a két rendőr csak azt láthatta, hogy egy nagy darab, rövid hajú roma ember ül az autóban, nem ismerték fel. A polgármester hangosan kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat.

Lehervadt a mosoly az arcukról

A két rendőr arra hivatkozva, hogy az igazoltatáson felháborodó Lakatos nem hajlandó együttműködni, odahívott még egy rendőrautót. Hamarosan már öt rendőr állta körül a polgármestert, akiről még mindig nem tudták, kicsoda.

Amikor odaadtam a papírjaimat, lehervadt a mosoly az arcukról, és mondták, hogy minden rendben van. Én pedig azt, hogy kérem az azonosítójukat, mert feljelentem őket.

Az intézkedő rendőrök megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el. 

A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi büntetést. Polgármesterként ugyanis eddig leginkább csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe.

Ha velem, egy polgármesterrel ezt csinálják, mit csinálhatnak egy egyszerű roma kőművessel? Mit csinálhatnak azzal, aki megy valahol Szabolcsban biciklivel az egyik faluból a másikba? Megbüntetik 30 ezerre, ami ellen nem mer semmit tenni, és pénze sincs kifizetni!

Vissza lehet hallgatni a felvételt

A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a győri készenlétisek ügyeletes parancsnokával, aki felvette a jegyzőkönyvet, és azt is megtudta tőle, hogy a rendőrségi rádióforgalmat vissza tudják majd hallgatni.

Lakatos azt mondja, jó a hallása, így biztos benne, hogy a női hang lekisebbségizte – és azt is gyanítja, hogy a két rendőr, amikor őt észrevette, a rádióban más szót használt.