Árpád
-2 °C
3 °C

Csalásokat talált az EU a Budapest Szíve projektben

2015.01.23. 07:21

A magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az EU csalás elleni hivatala, az OLAF egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt, írja a Vs.hu. A projekt keretében a Szabadság tér és Kálvin tér közötti utcákat újították fel, a közbeszerzéseket, amikben több szabálytalanságot is talált az OLAF, az V. kerület és a főváros koordinálta.

Az OLAF a Vs.hu-nak küldött levelében arra nem tért ki, hogy az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságától mit kért, de vélhetően azt, hogy a fejlesztéshez adott uniós pénz egy részét követelje vissza az EU, erre ugyanis volt már példa uniós országokban.

Az Index még 2012 márciusában számolt be arról, hogy Brüsszelnek problémái vannak a Budapest Szíve programmal, amelynek keretében a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcákat építették át. Akkor az Európai Bizottság úgy találta, irányított közbeszerzéssel pályáztatták a vállalkozókat a felújítási munkákra, ugyanis a pályázóknak előírták, hogy legyen tapasztalatuk nagy értékű, műemléki környezetben végzett felújításban. Erre a szakmai tapasztalatra azonban a gyakorlatban ne volt szükség, mert a munkák főként járda- és közútfelújításra vonatkoztak.

A pályázat kiírói – az V. kerület és a főváros – végül az erősen korlátozó feltételek miatt versenytárs hiányában a pályázati árnál egy 10-15 százalékkal magasabb árajánlatot fogadtak el. Az Európai Bizottság akkor körülbelül 900-900 millió forintos bírságot helyezett kilátásba a két önkormányzatnak.

Az OLAF feladata, hogy kivizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, az uniós intézményekben előforduló korrupciót és súlyos kötelezettségszegéseket. 2013-ban 253 vizsgálatot indított, 293 vizsgálatot zárt le, 353 ajánlást adott ki, 402,8 millió euró visszafizettetését javasolta és 117 millió euró EU-s pénz visszaszerzésében működött közre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?