Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Orbán: Magyarország nem idegenellenes, de...

2015.01.23. 18:04

Magyarország nem képvisel idegenellenes álláspontot, de ésszerű bevándorláspolitikát akar látni Európában – mondta, az MTI szerint, Orbán Viktor a közmédia tudósítóinak Brüsszelben, miután pénteken európai uniós vezetőkkel és az Európai Néppárt elnökével folytatott megbeszéléseket.

Sikerült tisztázni a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspontot. Világossá tettük, hogy mi nem fogadjuk el az európai szélsőjobboldal megközelítését. Kértük, értsék meg, Magyarország nem akar a bevándorlók célpontja lenni! Senki nem akar bevándorlók célpontja lenni Európában

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a bevándorlás kérdésének mai európai szabályozása nem ésszerű. 

Orbán úgy véli, azért kellenek "a mainál értelmesebb szabályok", mert a Balkán felől érkező "megélhetési bevándorlók" útvonala hazánkon át vezet a nyugati országok felé.

Ezért a magyar ügy minden európai országnak fontos kell, hogy legyen!

– hangsúlyozta a kormányfő, aki egyúttal új európai bevándorláspolitikát is szorgalmaz.

A miniszterelnök az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével, Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal tanácskozott, illetve parolázott. Mindketten a közelmúltban kerültek ebbe tisztségbe: Juncker korábban Luxemburg, Tusk pedig Lengyelország miniszterelnöke volt. Orbán rajtuk kívül a Fideszt is soraiban tudó európai pártcsalád, az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal is találkozott. A magyar kormányfő szerint megbeszélések barátiak és eredményesek voltak.

Orbán már januárban is kijelentette Párizsban: a gazdasági bevándorlóknak nem ad menedéket, hazánk nem válhat a célpontjukká, Magyarországot pedig szeretné Magyarországként megtartani.