Szijjártó: Soha nem gondoltam arra, hogy Goodfriendet kitiltassam

2015.01.23. 16:38

A vagyonáról, Habony Árpádról, az amerikaiakkal való viszonyról és a keleti nyitásról is beszélt a 444-nek adott interjújában Szijjártó Péter. A külügyminiszter egyebek mellett elmondta, hogy

  • kevesebb lesz a megtakarítása, mert felújítják a házát.
  • Habony Árpádot személyesen ismeri, bár régen találkoztak. Egymás telefonszámait ismerik, néha pedig összejöttek egy-egy kávéra beszélgetni. 
  • Victoria Nulanddal, az amerikai külügyi államtitkárral "normális a viszonya", az USA és Magyarország közti konfliktus ellenére a "személyes nexusuk" teljesen jó. "Az tény, hogy a két ország között a politikai együttműködési helyzet olyan, hogy amikor telefonon beszéltünk, akkor elég határozott hangnemet ütöttünk meg mind a ketten, de az udvariasság határain belül" - mesélte Szijjártó.

A riporterek rákérdeztek arra, hogy ki dönt arról, hogy egy-egy kérdésben Budapest az USA vagy Oroszország mellé áll-e, erre a miniszter azt mondta, hogy az az ügytől függ, van, amikor Orbán Viktor és van amikor ő.

"A mi koordinátarendszerünkben nem úgy tevődnek fel a kérdések, hogy akkor orosz- vagy amerikai-barát politikát folytassunk-e, hanem megnézzük, hogy mi Magyarország érdeke az adott helyzetben, és aszerint döntünk, nem igazodva valamilyen “oldalhoz”. Persze azzal számolunk, hogy egy adott döntés hol, milyen reakciót fog kiváltani, de bele kell ezt is kalkulálni, és úgy döntést hozni, hogy ezzel a reakcióval együtt is megérje" - mondta. Beszélt arról is, hogy ő még csak gondolni sem gondolt arra, hogy André Goodfriendet kitiltsák Magyarországról. 

A keleti nyitásra rátérve Szijjártó elismerte, hogy bár a célja az, hogy élénkítsék a kereskedelmet, de valójában az Ázsiába irányuló export semmiképpen sem nőtt jobban, mint az export általában, sőt valamivel talán kisebb ütemben is növekedett. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: 

Soha, semmilyen dologról nem akarok kedvezőbb képet festeni a valóságosnál.

Szijjártó szerint a keleti nyitástól azt elvárni, hogy nagyon rövid időn belül nagyon látványos eredményeket produkáljon, az nem reális és nem is méltányos.

A határon túli magyarok is szóba kerültek, merthogy a riporterek szerint "a határon túli magyar pártokkal elég intenzíven foglalkozott Németh Zsolt míg államtitkár volt, és azt hallani, hogy most elengedték a kezüket."

Erre Szijjártó azt válaszolta, hogy nem lát nagy visszalépést. "Az viszont igaz, hogy én abban hiszek, hogy például Szlovákiában nem azzal lehet előrelépést elérni az ottani magyarok által kért ügyekben, hogy azokat durr bele mind feltesszük az asztalra és elkezdünk követelőzni, hanem sokkal eredményesebbek tudunk lenni az őket érintő kérdésekben, hogy ha előtte bizalomépítő sikertörténetek jönnek létre."