Judit
3 °C
7 °C

20 év fegyház a nyíregyházi brutális gyilkosnak

2015.01.26. 16:35
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kifosztásban találta bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a nyíregyházi férfit, aki 2012. október elsején kirívó brutalitással megölte volt barátnőjét a szabolcsi megyeszékhelyen. A bíróság emiatt K. László Zsoltot nem jogerősen 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlottnak meg kell fizetnie a nyomozati és bírósági szakban összegyűlt 24,6 millió forintos bűnügyi költséget is - tette hozzá Tatár Tímea, a törvényszék szóvivője hétfőn, az ítélethirdetést követően az MTI-vel.

A tényállás szerint K. László Zsolt és - a Nyíregyházi Törvényszéken jegyzőként dolgozó - B. M. kapcsolata 6-7 éven át harmonikus volt, 2012 elején azonban a vádlott játékszenvedélye miatt megromlott, ezért a nő azon a nyáron elköltözött a férfitól. 

A kapcsolatot azonban tartották, a vádlott minden vasárnap felkereste volt élettársát. Időközben a sértettnek új párkapcsolata volt kialakulóban a munkahelyén egy bíróval, amiről a vádlott is tudomást szerzett. 

2012. szeptember 30-án, vasárnap a vádlott éppen a nőnél volt látogatóban, amikor új udvarlója közvetlen hangvételű SMS-t küldött neki, a nő azonnal, hasonló stílusban válaszolt az üzenetre. Emiatt a vádlott összeszólalkozott a nővel, majd elment. 

Másnap a vádlott a történtek hatására újra felkereste volt élettársát, az eredeti vádirattól eltérően azonban nem a nő engedte be magához, hanem a férfi saját kulcsával már előtte bement a lakásba és a mellékhelyiségben lesben állva várta őt. 

Amint a sértett belépett és földre tette a holmiját, a férfi késsel rátámadt és 19 szúrt-vágott-metszett sérülést ejtett az asszonyon. A szakértők szerint a nyaki főverőeret, a nyaki fővisszeret és részben az áldozat nyelőcsövét is átvágta, a nő 3-5 percen belül elvérzett. 

A vádlott ezután a magatehetetlen, erősen vérző sértettet behúzta a szobába és feltakarított. A felmosás után felforgatta a lakást, hogy másra terelje a gyanút, magához vette a nő telefonját és pénztárcáját, levetette a vérrel szennyezett ruhaneműket, majd távozott. A ruhákat - pulóvert, kabátot, cipőt, hátizsákot - útközben egy kukába dobta, majd késő este éjszakai műszakba jelentkezett a munkahelyén.

Balláné Szentpáli Edit az ítélet indoklásában kiemelte: olyan hibák voltak a nyomozati szakban, hogy a bíróságnak elölről kellett kezdenie a bizonyítást. Ennek során vizsgáltak meg a szakértők egy buszmegállóban rögzített kamerafelvételt is, amelyen a vádlott látható. Az biztos, az emberölés a kora esti órákban történt, nem sokkal azután, hogy a vádlottat látták az asszony lakása felé közlekedni. 

Egyértelműen cáfolható ugyanakkor, hogy a sértett új barátja lett volna a tettes, hiszen indítéka sem volt, alibivel viszont rendelkezett - ismertette a bíró.

Valaki a gyilkosság estéjén a vádlotton kívül még járt a lakásban, és azt sem tudni, hogy a gyilkosság után pár hónappal ki volt az, aki újra visszatért a helyszínre. 

Valakinek tehát a vádlotton kívül még tudnia kellett a történtekről, az illető kilétét azonban nem lehetett bizonyítani - ismertette Balláné Szentpáli Edit megjegyezve: talány maradt az is, hogy a szerénységéről, visszafogottságáról közismert vádlott hogyan volt képes ilyen kiemelkedően brutális gyilkosságra. 

Az egyetlen magyarázat az, hogy a teljes reményvesztettség motiválta tettét: ha a nő nem lehet az övé, akkor ne legyen senkié. Az indulat végső kiváltó oka pedig az üzenetváltás lehetett - mondta a bíró.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős: az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?