A kormány csillagos ötösre értékeli a börtönök működését

2015.01.28. 12:56

Törvényes, fegyelmezett, csendes, nehéz, botránymentes volt a büntetés-végrehajtás tavalyi munkája - jelentette ki Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a szervezet szerdai állományértekezletén Budapesten, tudósít az MTI.

Az államtitkár csillagos ötösre értékelte a büntetés-végrehajtás múlt évi tevékenységét. 

Felidézte, 2014 a büntetés-végrehajtás életében rendkívüli év volt, miután 2013 decemberében az Országgyűlés elfogadta a bv-kódexet, amely szerinte korszerűbb és jobb büntetés-végrehajtást eredményezhet. Hozzátette: a tavalyi év ugyanakkor nehéz is volt a szervezet számára, mert a szigorodó büntetőpolitika miatt a túlzsúfoltság egyre magasabb szintre ért, amit nem könnyű ellensúlyozni. 

A büntetés-végrehajtás többéves tervet készített a zsúfoltság csökkentésére, ennek igyekeztek megfelelni a múlt évben is, a férőhelyek száma összesen további 1600-al nő, amely a kormány és a társadalom szerinte egyre jobb gazdasági lehetőségeihez mérten a gyorsuló férőhelybővítést mutatja. 

Az államtitkár szerint

2015 sem lesz könnyű a szervezet számára

, de azt örvendetesnek nevezte, hogy a sok elvárás mellett a fegyveres szervekre vonatkozó életpályamodell bevezetésével anyagi megbecsülést is kapnak az állomány tagjai. Az összesen mintegy 64 ezer tagú hivatásos állomány tagjai átlagosan 30 százalékos jövedelemnövekedésre számíthat, a tervek szerint pedig ezt követően a juttatásuk évente öt százalékkal nő. Így öt év alatt 50 százalékkal nő a jövedelmük - ismertette. 

141 százalékos a zsúfoltság

Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője évértékelőjében többek között az intézetek csökkenő zsúfoltságáról, a foglalkoztatott fogvatartottak arányának növekedéséről beszélt, illetve arról, hogy múlt évben a köznyugalmat okozó rendkívüli esemény nem történt a börtönökben.

A foglalkoztatásról azt mondta: a 2013-as 75 százalékról 80 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik részt vesznek a termelő munkában vagy tanulnak. Külön megemlítette, hogy a foglalkoztatás bővítése további feladat, és a cél, hogy a munkaképes elítéltek mindegyike dolgozzon. 

A zsúfoltsággal kapcsolatban azt mondta:

2015 első negyedévében 600 új férőhelyet adnak át a Budapesten, Martonvásáron és Szombathelyen,

további két jelentős beruházást terveznek Szirmabesenyőn és Solton. Az átlagos fogvatartotti létszám 18 204 fő volt, amely ugyan meghaladta az egy évvel korábbit, de a férőhely-bővítési program segítségével a zsúfoltság aránya a 2013-as 143 százalékról 141-re csökkent. 

A fogvatartottak között csökkent a fiatalkorúak létszáma, a nők 7 százalékos aránya nem változott, a nem magyar állampolgárságú fogvatartottaké ugyanakkor nőtt. Szintén nőtt a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek száma: 49-en vannak, akik nem szabadulhatnak, mellettük 263 olyan fogvatartott van, akik életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, de a rájuk kiszabott ítélet során nem zárták ki, hogy a későbbiekben feltételesen szabadlábra kerülhessenek.

A rendkívüli esetekről azt mondta, az emelkedő fogvatartotti létszám ellenére eredményesen tudtak fellépni az öngyilkosságok ellen: tavaly hatan végeztek magukkal az intézetekben, további 49-en pedig súlyosan károsították magukat, de az ő életüket az őrök beavatkozásával sikerül megmenteni. Volt két fogolyszökés is a múlt évben, mindkét esetben alacsony végrehajtási fokozatban levő elítélt szökött meg külső munkahelyről, de a társszervek segítségével rövid időn belül mindkettejüket elfogták.