Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak állami céggel lehet ingyenes a kéményseprés

2015.01.28. 07:45

Önkormányzati és kéményseprő-ipari szervezetek éles kritikával, míg több vidéki település inkább várakozással tekint a kormány azon szándékára, hogy a kéményseprői szolgáltatást az Országos Katasztróvédelmi Főigazgatóság (OKF) szervezetén belül egyesítenék, írta a Magyar Nemzet. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a lapnak azt mondta: a kormány célja, hogy az ingyenessé váló kéményseprői szolgáltatást hosszú távon fenntartsák.

Pogácsás Tibor szerint a kéményseprői ágazat átalakítására azért van szükség, hogy az életvédelmi, kármegelőzési feladatok a hosszú távú rezsicsökkentés fenntartása mellett is megoldottak legyenek.

Erre garanciát csak egy nonprofit működésű állami szolgáltató tud vállalni. 

Az államtitkár hangsúlyozta: az a cél, hogy a kéményseprő szakembereket az új társaság átvegye, azaz rájuk nézve lényegében csak az változna, hogy máshonnan kapnák a fizetést, mint addig. 

Az új rendszer kidolgozása a törvényjavaslat elfogadása esetén kezdődhet meg. Így egyelőre nem tudni, hogy az átszervezés mennyibe kerülne, hogy az OKF milyen szervezeti egység alatt látná majd el a kéményseprést, mint ahogy azt sem, az önkormányzati tulajdonú cégeket integrálják-e vagy új infrastruktúrát is ki fognak-e építeni. 

A kéményseprő ágazat helyzete azután vált igen rosszá, hogy a kabinet 2013-ban e téren is a szolgáltatási díjak mérséklésébe fogott a lakossági energiára is kiterjedő rezsicsökkentés jegyében - írja az újság. Az OKF tájékoztatása szerint országosan 309 település önkormányzata jelezte, hogy a megbízott kéményseprő-ipari szolgáltató nem tudja a továbbiakban ellátni feladatát. Ilyen esetben a katasztrófavédelem jelöli ki az ideiglenes szolgáltatót - amely lehet az addigi társaság is -, az esetlegesen szükséges többletforrásokat pedig a BM hagyja jóvá.