Keresik, kik öntöttek festéket a metróra a Kökinél

2015.01.28. 12:45
Évekkel korábbi bűncselekmény bizonyítékát hagyták hátra menekülés közben budapesti graffitisek, akik videóra vették az akcióikat, és a kameráik most a rendőrség kezébe kerültek. Egyelőre a csapat egyik tagja van csak őrizeben, két huszonéves fiú ellen körözést adtak ki.

Az újpesti rendőrkapitány szerint "ritkaságszámba menő ügyről", egy graffitis csoport elleni nyomozásról tartottak sajtótájékoztatót szerda reggel a Teve utcában. Terdik Tamás, az újpesti rendőrkapitányság vezetője elmondta: január 23-án érkezett hozzájuk jelzés, hogy az Elem utcai járműjavító telephelyen vonatot rongáltak meg előző nap graffitisek. Öten voltak. Amikor a biztonsági őr megpróbálta visszatartani őket, fejbevágták és ököllel arcul ütötték. A graffitizésről saját maguk felvételeket készítettek, és a kameráikat hátrahagyták menekülés közben.

Saját házi videójuk lett a vesztük

A kamerákon a rendőrök korábbi akciókról is találták felvételeket.

Még 2013. december 8-án a hármas metró vonalán, Kőbánya Kispestnél a reptérre vezető gyorsforgalmi úton lévő felüljáróról 10-15 fiatal leöntötte sárga, narancs és piros színű festékkel a metrót. A festék pont a vezető ablakára fröccsent, aki így már nem tudta irányítani a metrót, fékezésre kényszerült. A rendőrség szerint több tucat utas került veszélybe, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indítottak eljárás. Ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A festékből a metrókocsi belsejébe is jutott a szellőzőn keresztül. Eddig az utasok közül hárman nyújtottak be kártérítési igényt az összefestékezett holmijuk miatt.

Saját házi videójuk lett a vesztük 2

Az elkövetők a rendőrség szerint 22 és 25 év közötti fiatalok, és közülük sokan nem magyar, hanem német állampolgárok. Az újpesti telephelyen graffitiző ötfős csoportból egyelőre egyet fogtak el, ő magyar. A 23 éves H. László Gergő már őrizetben van, előzetes letartóztatását is kezdeményezik. Beismerő vallomást tett. Vallomása szerint szeánszoknak nevezték az akcióikat, és adrenalinfüggőknek tartják magukat. A házkutatásokkor még több felvétel került elő.

Az ötfős csoportból a kapitány szerint még két embert sikerült azonosítani, de nem voltak a bejelentett tartózkodási helyükön. A 23 éves Tóth Dávidot és a 26 éves Győri Patrikot körözi a rendőrség. Ők is magyar állampolgárok, az egyikük 16. kerületi, a másikuk isaszegi lakos.

A kapitány az Index kérdésére elmondta: egyelőre csak a MÁV-telephelyen elkövetett rongálás ügyében van ellenük bizonyíték, a metrós ügyben még nincs.

Annál az esetnél kapucnit, csuklyát viseltek a résztvevők. A MÁV-nak okozott anyagi kárt 200 ezer forintra becsülik, a metróban 300 ezer forintos kár keletkezett.