Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Keresik, kik öntöttek festéket a metróra a Kökinél

2015.01.28. 12:45
Évekkel korábbi bűncselekmény bizonyítékát hagyták hátra menekülés közben budapesti graffitisek, akik videóra vették az akcióikat, és a kameráik most a rendőrség kezébe kerültek. Egyelőre a csapat egyik tagja van csak őrizeben, két huszonéves fiú ellen körözést adtak ki.

Az újpesti rendőrkapitány szerint "ritkaságszámba menő ügyről", egy graffitis csoport elleni nyomozásról tartottak sajtótájékoztatót szerda reggel a Teve utcában. Terdik Tamás, az újpesti rendőrkapitányság vezetője elmondta: január 23-án érkezett hozzájuk jelzés, hogy az Elem utcai járműjavító telephelyen vonatot rongáltak meg előző nap graffitisek. Öten voltak. Amikor a biztonsági őr megpróbálta visszatartani őket, fejbevágták és ököllel arcul ütötték. A graffitizésről saját maguk felvételeket készítettek, és a kameráikat hátrahagyták menekülés közben.

A kamerákon a rendőrök korábbi akciókról is találták felvételeket.

Még 2013. december 8-án a hármas metró vonalán, Kőbánya Kispestnél a reptérre vezető gyorsforgalmi úton lévő felüljáróról 10-15 fiatal leöntötte sárga, narancs és piros színű festékkel a metrót. A festék pont a vezető ablakára fröccsent, aki így már nem tudta irányítani a metrót, fékezésre kényszerült. A rendőrség szerint több tucat utas került veszélybe, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indítottak eljárás. Ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A festékből a metrókocsi belsejébe is jutott a szellőzőn keresztül. Eddig az utasok közül hárman nyújtottak be kártérítési igényt az összefestékezett holmijuk miatt.

Az elkövetők a rendőrség szerint 22 és 25 év közötti fiatalok, és közülük sokan nem magyar, hanem német állampolgárok. Az újpesti telephelyen graffitiző ötfős csoportból egyelőre egyet fogtak el, ő magyar. A 23 éves H. László Gergő már őrizetben van, előzetes letartóztatását is kezdeményezik. Beismerő vallomást tett. Vallomása szerint szeánszoknak nevezték az akcióikat, és adrenalinfüggőknek tartják magukat. A házkutatásokkor még több felvétel került elő.

Az ötfős csoportból a kapitány szerint még két embert sikerült azonosítani, de nem voltak a bejelentett tartózkodási helyükön. A 23 éves Tóth Dávidot és a 26 éves Győri Patrikot körözi a rendőrség. Ők is magyar állampolgárok, az egyikük 16. kerületi, a másikuk isaszegi lakos.

A kapitány az Index kérdésére elmondta: egyelőre csak a MÁV-telephelyen elkövetett rongálás ügyében van ellenük bizonyíték, a metrós ügyben még nincs.

Annál az esetnél kapucnit, csuklyát viseltek a résztvevők. A MÁV-nak okozott anyagi kárt 200 ezer forintra becsülik, a metróban 300 ezer forintos kár keletkezett.