Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyebben lehet bliccelni az új fizetős utakon

2015.01.28. 11:22

Egyelőre még sehová nem szereltek fel fix ellenőrző kapukat azért, hogy ellenőrizni tudják, melyik autós fizetett azoknak az útszakaszoknak a használatáért, amelyek január elsején váltak fizetőssé. Ez pedig azt is jelenti, hogy könnyebben lehet kibújni a fizetés alól.

Amíg ugyanis az autópályákon az ellenőrzőkapuk miatt képtelenség úgy végigmennie az autósoknak, hogy ne ellenőrizze őket a kamerarendszer, addig az újonnan fizetőssé vált szakaszokon ez simán megoldható. Az új szakaszokon ugyanis csak úgynevezett mobil díjellenőrző autókkal ellenőrzik, ki fizetett és ki nem. 

Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az Index megkeresésére elmondta: az új szakaszokon csak azután mérik fel, hogy egyáltalán szükséges-e felállítani ellenőrző kapukat, hogy a díjrendeletet - a januári tapasztalatok alapján - módosítják. 

A szóvivő azt is elmondta, hogy a mobil ellenőrző autók egy meghatározott vezénylési terv szerint, 0-24 órában, 3 műszakban teljesítenek szolgálatot, és országszerte "mintegy 500 lehetséges mérőhelyen végzik feladatukat, ezzel biztosítva az országos lefedettséget", beleértve ebbe az újonnan díjkötelessé vált szakaszokat is. "Ezzel együtt elmondható, hogy a bliccelők aránya tartósan 2% alatt van, ami európai szinten is jó aránynak mondható" - közölte Kibédi-Varga Lajos.

Megkérdeztük azt is, hogy ha felállítanak új ellenőrzőkapukat, akkor arra írnak-e ki közbeszerzést, de erre a kérdésre nem kaptunk választ.