Diána
12 °C
21 °C

Könnyebben lehet bliccelni az új fizetős utakon

2015.01.28. 11:22

Egyelőre még sehová nem szereltek fel fix ellenőrző kapukat azért, hogy ellenőrizni tudják, melyik autós fizetett azoknak az útszakaszoknak a használatáért, amelyek január elsején váltak fizetőssé. Ez pedig azt is jelenti, hogy könnyebben lehet kibújni a fizetés alól.

Amíg ugyanis az autópályákon az ellenőrzőkapuk miatt képtelenség úgy végigmennie az autósoknak, hogy ne ellenőrizze őket a kamerarendszer, addig az újonnan fizetőssé vált szakaszokon ez simán megoldható. Az új szakaszokon ugyanis csak úgynevezett mobil díjellenőrző autókkal ellenőrzik, ki fizetett és ki nem. 

Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az Index megkeresésére elmondta: az új szakaszokon csak azután mérik fel, hogy egyáltalán szükséges-e felállítani ellenőrző kapukat, hogy a díjrendeletet - a januári tapasztalatok alapján - módosítják. 

A szóvivő azt is elmondta, hogy a mobil ellenőrző autók egy meghatározott vezénylési terv szerint, 0-24 órában, 3 műszakban teljesítenek szolgálatot, és országszerte "mintegy 500 lehetséges mérőhelyen végzik feladatukat, ezzel biztosítva az országos lefedettséget", beleértve ebbe az újonnan díjkötelessé vált szakaszokat is. "Ezzel együtt elmondható, hogy a bliccelők aránya tartósan 2% alatt van, ami európai szinten is jó aránynak mondható" - közölte Kibédi-Varga Lajos.

Megkérdeztük azt is, hogy ha felállítanak új ellenőrzőkapukat, akkor arra írnak-e ki közbeszerzést, de erre a kérdésre nem kaptunk választ.