Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem bűncselekmény az 1%-os felajánlás más célra költése

2015.01.28. 09:17

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket, irodaszert, cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, diplomatatáskákat, pogácsát is.

Az ügyben a jobbikos Magyar Zoltán sikkasztás gyanújával feljelentést tett, a Népszabadság információi szerint a feljelentést a Fővárosi Főügyészség az FM székhelye szerinti illetékes V. és XIII. kerületi ügyészségre irányította, ahol három napon belül elutasították. Az ügyészség sajtószolgálata a lappal azt közölte, hogy bár a feljelentés sikkasztásra utalt, azonban az ügyészség hivatalból a hivatali visszaélés bűntettének gyanúját is vizsgálta.

Az ügyészség szerint azonban a minisztérium sem a sikkasztás bűntettét, sem pedig más bűncselekményt nem valósított meg. Mint írták,

büntetőjogi szempontból ugyanis a költségvetési előirányzat megváltoztatása, és a kiemelt előirányzatra biztosítandó pénzösszeg más, hasonlóan fontos állami célra fordítása pedig – még ha az adózó ezt sérelmesnek is tartja – nélkülözi a jogtalan előnyszerzési célzatot (ami pedig a hivatali visszaélés tényállási eleme).