Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság egy nyugdíjasnál

2015.01.28. 09:55

Megdöbbentő levelet kapott egy szegedi nyugdíjas, Pásztor Józsefné az adóhatóságtól. A NAV közölte, hogy vagyonosodási vizsgálatot rendelt el ellene - írta a Délmagyar.

Kicsit meglepődtem, hiszen 2006 óta nyugdíjas vagyok, nincs takargatnivalóm 

- mondta a nő, aki hamarosan rájött, hogy egy hallókészülék vásárlása miatt került az adóhatóság látókörébe. 

A vagyonvizsgálatot előidéző történet úgy indult, hogy a fiának 2009-ben elromlott a hallókészüléke, az OEP pedig csak 7 évente fizeti a cserét. A készülék 929 ezer forintba került, a család összeadta a vételár egy részét, a maradékot, 400 ezer forintot pedig egy ismerőstől kérték kölcsön. Erről szerződés is született, a pénzt szép lassan visszafizették.

Ezután viszont jött a levél a NAV-tól, hogy vagyonosodási vizsgálat következik. A nőnek az adóhatóságnál azt mondták, hogy akkor találtak rá, amikor a neki kölcsönadó vállalkozót ellenőrizték. A nő szerint arra lettek kíváncsiak, hogy

a havi 72 ezer forintos nyugdíjából hogyan tudta a 400 ezer forintos kölcsönt visszafizetni.

A mozgássérült, nehezen mozgó nyugdíjas azt kérte, mentesítsék őt a sok ügyintézéssel járó feladat alól.

Azt nyilatkozta az adóhatóságnak, hogy a család adta össze a pénzt, ő pedig elutalta. A Magyarországon egyre népszerűbbé váló családi összefogás-magyarázatot  szerencsére elfogadta a NAV. A nyugdíjas nő vagyonosodási ügye végül megoldódott, nem bírságolták meg. 

A Délmagyarországnak az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága azt mondta, hogy a revizorok ellenőrzik, nyilatkoztatják a vagyonosodási vizsgálat alá vont személyekkel kapcsolatban álló adózókat. Azt írták, előfordul, hogy azt is vizsgálni kell, hogy az adózónak volt-e elég jövedelme egy kölcsön visszafizetéséhez. Az, hogy az adózó nyugdíjas-e vagy sem, az ügy szempontjából érdektelen.