Az állam képviselője meg sem jelent a daganatos betegek tárgyalásán

2015.01.29. 19:01 Módosítva: 2015.01.29. 20:47

Daganatos betegek perelik az államot, 50 milliós kártérítést követelnek, amiért a Lőrinci és Selyp között található cementgyár azbesztszennyezése megbetegítette őket. Összesen nyolcan pereskednek, mindannyiuk daganatos betegségben szenved, főleg az azbeszt által okozott mellhártyagyulladásban. A szennyezés hátteréről és az áldozatokról szóló cikkünket itt lehet olvasni.

Az RTL Klub híradója számolt be a mai tárgyalásnapról:

az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adminisztrációs hiba miatt meg sem jelent a tárgyaláson.

Emiatt tovább húzódik az elkeseredett súlyos betegek ügye, a tárgyalást február 26-ára halasztották. A további halasztás rossz hír a károsultaknak, ők ugyanis versenyt futnak az idővel: a betegség gyors lefolyású, a magyar igazságszolgáltatás viszont lassú.

A per egyik károsultja, György Zsolt, aki azért vállalta arcával az ügyet, hogy felhívja az esetre a figyelmet, már biztosan nem tudja kivárni a tárgyalás eredményét, mellhártyadaganat következményében 2014 decemberében elhunyt. Zsolt 100 méterre lakott a mérgező azbesztet is feldolgozó gyártól.

Ki lesz a következő?

– kérdezte a bíróságon az egyik 39 éves, daganatos károsult.

Az állam decemberben döntött arról, hogy 1,3 milliárd forintból sürgősen felszámolják a gyár után maradt veszélyes hulladékot. Az RTL stábja igyekezett megtudni, mikor kezdik el a munkákat, de még nem kaptak választ.