Elveszhet az új mentőállomásokra kapott 11 milliárdos uniós támogatás

2015.01.29. 08:54 Módosítva: 2015.01.29. 15:22

22 új mentőállomásra és 60 felújítására 11 milliárd forintot kapott Magyarország uniós forrásokból 2009-ben, ebből azonban csak mindössze 1 új mentőállomás készült el és 13 felújítása történt meg. A támogatási ciklus idén novemberben lejár, és ha nem sikerül addig a beruházásokat befejezni, akkor elvész a pénznek az a része, amit nem költöttek el, írja a Népszabadság. 

A lap szerint Orbán Viktor a tavaly márciusi választási kampányban tényként beszélt az új mentőállomások elkészültéről, azonban ez csak blöff volt, hiszen mindössze a Tolna megyei Bátaszéken adtak át új mentőállomást. A miniszterelnököt a humántárca jelentése napokon belül szembesíti azzal, hogy az erre szánt uniós pénz egy része elúszhat.

A lapnak nyilatkozó szakemberek pesszimisták voltak az ügyben, mint mondták, ha a programot az elmúlt években nem sikerült befejezni, akkor nem valószínű, hogy a hátralévő 9 hónap elég lesz rá. A támogatás elúszik, akkor a programot már csak az Országos Mentőszolgálat költségvetéséből lehetne finanszírozni.

Mint a lap írja, ma Magyarországon több mint 110 olyan település van, ahol az ott élő másfél millió emberhez esély sincs, hogy 15 percen belül kiérjen a mentő, ami például egy esetleges újraélesztésnél szükséges lenne. A Baranya megyei Kórós lakóinak 46,5 percet, az ófalusiaknak 36,5 percet kellene várniuk - a megyébe ezért például 3 új mentőállomást is terveztek.

Az átadott bátaszékin kívül egy helyen kezdődött meg az építkezés, Zalalövőn, ahol az alapkövet már letették, viszont a munkát jelenleg egy régészeti feltárás lassítja. Néhány helyen már megvan az építési engedély és zajlik a közbeszerzési pályázat az építők kiválasztására, viszont kétséges, hogy elkészülnek-e a határidőig.