Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elveszhet az új mentőállomásokra kapott 11 milliárdos uniós támogatás

2015.01.29. 08:54 Módosítva: 2015-01-29 15:22:40

22 új mentőállomásra és 60 felújítására 11 milliárd forintot kapott Magyarország uniós forrásokból 2009-ben, ebből azonban csak mindössze 1 új mentőállomás készült el és 13 felújítása történt meg. A támogatási ciklus idén novemberben lejár, és ha nem sikerül addig a beruházásokat befejezni, akkor elvész a pénznek az a része, amit nem költöttek el, írja a Népszabadság. 

A lap szerint Orbán Viktor a tavaly márciusi választási kampányban tényként beszélt az új mentőállomások elkészültéről, azonban ez csak blöff volt, hiszen mindössze a Tolna megyei Bátaszéken adtak át új mentőállomást. A miniszterelnököt a humántárca jelentése napokon belül szembesíti azzal, hogy az erre szánt uniós pénz egy része elúszhat.

A lapnak nyilatkozó szakemberek pesszimisták voltak az ügyben, mint mondták, ha a programot az elmúlt években nem sikerült befejezni, akkor nem valószínű, hogy a hátralévő 9 hónap elég lesz rá. A támogatás elúszik, akkor a programot már csak az Országos Mentőszolgálat költségvetéséből lehetne finanszírozni.

Mint a lap írja, ma Magyarországon több mint 110 olyan település van, ahol az ott élő másfél millió emberhez esély sincs, hogy 15 percen belül kiérjen a mentő, ami például egy esetleges újraélesztésnél szükséges lenne. A Baranya megyei Kórós lakóinak 46,5 percet, az ófalusiaknak 36,5 percet kellene várniuk - a megyébe ezért például 3 új mentőállomást is terveztek.

Az átadott bátaszékin kívül egy helyen kezdődött meg az építkezés, Zalalövőn, ahol az alapkövet már letették, viszont a munkát jelenleg egy régészeti feltárás lassítja. Néhány helyen már megvan az építési engedély és zajlik a közbeszerzési pályázat az építők kiválasztására, viszont kétséges, hogy elkészülnek-e a határidőig.