A fél dunakeszi képviselő-testületnek köztartozása van

2015.01.29. 09:11
Akinek köztartozása van, nem lehet önkormányzati képviselő. Mai találós kérdésünk: ön szerint van-e olyan önkormányzati képviselő az országban, akinek mégis van köztartozása? Cikkünk végén található linken ön is leellenőrizheti települése képviselőit.

Az  önkormányzati törvény  szerint méltatlanná válik egy önkormányzati képviselő a poszt betöltésére, ha köztartozása van. Ezt tisztázandó létezik a KOMA, a köztartozásmentes adózói adatbázis, ahová a képviselő köteles a felvételét kérni a megválasztásától számított harminc napon belül. A  dunakeszi hírhatár  megnézte, mi a helyzet a dunakeszi képviselőkkel.

Az önkormányzati képviselők közül öten sem szerepelnek a KOMA nyilvántartásában, tehát köztartozásuk van: Csoma Attila, Dr. Kováts Sebestyén, Erdész Zoltán alpolgármester - fideszes képviselők, Hircz Tamás független, és Ábri Ferenc MSZP-s képviselő.

377748 342822949152045 381010519 n
Fotó: Facebook

Ábri Ferenc, a pénzügyi és jogi bizottság MSZP-s elnöke cserébe rajta van egy másik listán

az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján.

Az MSZP Népi Platformjának elnökségi tagja kompenzációs listáról került a dunakeszi önkormányzat képviselő-testületébe.

Hogyan válik valaki méltatlanná a képviselőségre?

A méltatlansági ok nem jelenti önmagában a képviselői mandátum automatikus megszűnését. Ahhoz a képviselő-testület határozata szükséges. Ezt a következő dolgok előzik meg:

  • a képviselő köteles a megválasztását követő 30 napon belül kérelmeznie a KOMÁ-ba való felvételét
  • Az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét.
  • A NAV a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10-én veszi fel az adózót az adatbázisba, ha megfelel a feltételeknek. Ha megfelelt, a képviselőnek ugyanezen hónap utolsó napjáig igazolnia kell a képviselő-testületnél, hogy a felvétel megtörtént.
  • Ha a NAV megállapítja, hogy a képviselőnek köztartozása van, akkor az adatbázisba nem veszi fel, erről az adózót elektronikusan és írásban is értesíti. A hivatal a törlésről írásban értesíti a képviselő-testületet és a kormányhivatalt, illetve a közgyűlést, a fővárosi és megyei kormányhivatalt is.

A képviselői mandátum megszűnéséről szóló határozat a törvény szövege szerint azzal szemben hozható meg, akinek az állammal, önkormányzattal szemben − a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően − köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül - részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően - nem rendezi.

A dunakeszi lap cikkére két képviselő is levélben reagált. Csoma Attila elég szerencsétlenül járt ezzel a KOMÁ-val, ha úgy van, ahogy írja: Nullás igazolást kért a NAV-tól, majd meg is kapta a választ: 3000 forint tartozása van, ami épp az a 3000, amennyi illetékbe került a nullás igazolás kiállítása. Levelében azt írja, ezt rendezte azóta, így neve február 10-én kerülhet csak be a KOMA adatbázisába.

Dr. Kováts Sebestyén pedig azt írta, könyvelője és az adóhatóság nem ugyanúgy vélekedett egy, a képviselő adóbevallásában szereplő tétellel kapcsolatban, így “január első hetében átmenetileg 21.000 forint adótartozásom keletkezett, amelyet természetesen már rendeztem” - írja. Természetesen kérte felvételét a KOMA nyilvántartásba, amiben várhatóan februártól újra szerepelni fog.

Mészáros Lőrinc szerencséje

2011-ben Felcsút korábbi, független képviselőjének megbízatását pont ilyen okból szüntették meg. Varga Györgyre - aki 10 szavazattal előzte be a fideszes jelöltet - a fideszes többségű képviselő-testület azonnal lecsapott az akkor még friss rendelkezéssel, Vargának ugyanis 2009 óta adótartozása volt, ezért a testület 2011. február 28-án megszüntette megbízatását. Varga hiába fizette be tartozását egyösszegben kilenc nappal később, a határozat már megszületett, időközi választást kellett kiírni, amit Mészáros Lőrinc nyert.

Ezen felbuzdulva megnéztünk néhány települést, illetve budapesti kerületet, hogy az önkormányzati képviselők szerepelnek-e a köztartozás-mentességet igazoló adatbázisban. Rövid keresés után őket nem találtuk:

  • Dékány András, Őrbottyán
  • Dr. Palágyi János fideszes, Csehi Zoltán és Gyuris György független képviselők, Akasztó
  • Tolonics Gyula fideszes képviselő, Szentendre

Nyilván sokaknak eszébe jut ezután, hogy saját településén minden rendben van-e. Sokmindennek nehéz utánanézni, de annak, hogy képviselői benne vannak-e a köztartozásmentes adózói adatbázisban, nagyon könnyű: klikkeljen erre a linkre, írja be a nevet, és azonnal kiderül. Ha olyat képviselőre bukkant, aki nincs rajta, írja meg nekünk!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla