Közlekedési káosz van az országban a havazás miatt

2015.01.29. 14:34 Módosítva: 2015.01.29. 23:26

Hasznos lehet

Intenzív havazás kezdődött csütörtök délután a Dunántúlon és az ország északi részén, a Nagykanizsa–Siófok–Balassagyarmat vonaltól északnyugatra szinte percek alatt kifehéredett a táj, írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki. Este 11-kor azt írták, az ónos eső veszélye miatt Somogy megye bizonyos területein is érvénybe léptetik az első fokú riasztást. Az előrejelzés szerint az érintett járásokban általában néhány tized milliméternyi csapadék várható.

Marad a csapadék, de eső lesz belőle

Az OMSZ azt írja, péntekre az északkeletre tolódó havazás fokozatosan gyengül, de éjszaka újabb csapadékzóna érkezik délnyugat felől. A havas eső és a havazás helyett egyre inkább az eső lesz a jellemző csapadékforma. A Dunántúl középső, majd északi részén átmenetileg ónos eső is előfordulhat.

Bár a hóban lehulló csapadék mennyisége nagy mértékben bizonytalan, legjobb eséllyel az Alpokalján és a Bakonyban várható nagyobb mennyiségű hó. Estétől a Dunántúlon fokozatosan gyengül, majd megszűnik a havazás. Főként délnyugaton esetleg zivatar is előfordul. Az esőt késő estétől nyugat felől a középső országrészben és az Északi-középhegységben is hó válthatja fel, de csak kisebb mennyiségű hó valószínű.

Péntek déltől az Alföldön a legerősebb széllökések elérhetik az óránkénti 70-75 kilométeres sebességet. Péntek estétől a Dunántúlon a megerősödő északnyugati szél szintén viharossá fokozódhat, 60 kilométeres óránkénti széllökésekkel; ez egyes útszakaszokon, a hó állapotától függően akár hordhatja is a havat.

Youtube videó placeholder

Mindent betakart a hó

Várpalotáról az alábbi videót küldték be, ezzel a szöveggel: „Dél óta közepes, illetve erős intenzitással esik, eddig 12-15 cm jött össze, de ha így folytatja meg lesz a 20 centiméter is. Ilyen klasszikus havazás – azaz csendes, szél nélküli, megmaradó, amolyan hóban sétálós – évek óta nem volt a térségünkben.”

Szombathely környékén, a Bakonyban és Komárom-Esztergom megyében 8-10 centiméternyi hó is esett. A Bakony-Kecskemét-Nyíregyháza vonaltól északra mindenütt havazott, délnyugaton borongós, keleten erősen felhős volt az idő.

A hókotrók folyamatosan dolgoznak az utakon.

Veszélyes utakon

 • Két személyautó karambolozott Budapest II. kerületében a Csejtei utcában  közölte a Katasztrófavédelem. A baleset helyszínétől nem messze egy teherautó is elakadt, ezért a tűzoltók sószóró járműveket kértek a helyszínre.
 • Több jármű, köztük kilenc autóbusz elakadt a Budakeszi és Páty közötti útszakaszon. Az útszakasz megtisztításának idejére mindkét irányból lezárták az érintett az utat. Budakeszi felől a 1103. számú úton juthatnak el Pátyra.
 • Árokba borult és a tetején állt meg egy személyautó a Monor és Péteri közötti útszakaszon. A járműben egy ember utazott, aki nem sérült meg.
 • Budapesten az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a kialakult hóhelyzet miatt péntek délután 18 órától elrendelte a hármas készültségi fokozatot.

Harminc kamion akadt el a 82-esen

 • Egy időre lezárták a 82-es főutat a Veszprém megyei Gézaháza közelében, mert az erős havazás miatt körülbelül harminc kamion elakadt a 29. kilométernél, de az útzárat este nyolckor feloldották  közölte a rendőrség.
 • A 81-es úton Székesfehérvárnál szalagkorlátnak ütközött egy nyerges vontató.
 • A 7,5 tonnánál nehezebb járművek elől délután lezárták a 83-as főutat Városlőd és Pápa között. 
 • Az Időkép információi szerint a 72-es főúton Litér térségében is több kamion elakadt, egy nyerges vontató pedig árokba csúszott az 5-ös kilométerkő közelében.
 • Hasonló volt a helyzet a 8-as főúton Herend térségében, ott is több kamion vesztegelt, de már újra járható az út.

 

Az M7-es is beállt

Egy nyerges vontató fordult keresztbe este, és zárta le mindkét forgalmi sávot az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 70-es kilométer közelében. Budapest felé tartóknak már korábban, a Polgárdi csomópontnál érdemes volt letérni az autópályáról, és a 7-es főút felé volt tanácsos kerülni, mert a pályán több kilométeres torlódás volt csütörtök délután.

Az M2-es út havas, hókásás volt, a látási viszonyok rosszak, nagy követési távolság ajánlott – írja az Időkép.

Zűr a Pilisben

 • Pest megyében főként a Pilis magasabban fekvő útjain okoz gondokat a havazás, a jeges, csúszós szakaszokon autók, buszok és kamionok is elakadtak, többször a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk.
 • Pilisvörösvár és Piliscsaba között megcsúszott, majd fának ütközött egy autó, a benne ülők közül egy ember könnyebben megsérült. Ugyanitt a baleset miatt megállni kényszerülő kamiont mentettek.
 • Csobánka és Dobogókő környékén is rossz útviszonyokra, több mint 5 centiméteres hóra, sűrű hóesésre, fagyott burkolatra számítsanak a közlekedők.

Másfél órát késnek a veszprémi vonatok

A veszprémi vonatok másfél órát késnek, a budapesti vonalakon hókészültséget rendelt el a MÁV. Az Ajka–Veszprém buszjáratok több, mint két óra alatt értek be Veszprémbe. Mindenki fontolja meg az elindulást Veszprém megyében  javasolják.

A fehérvári állomáson a legkritikusabb a helyzet. A veszprémi vonalon Székesfehérvár és Sárszentmihály között másfél órás késéssel közlekednek a vonatok, a Budapest-Veszprém vonal gyorsvonatai közül kettőt egyesítve közlekedtetnek.

A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest–Hatvan–Miskolc, a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Veresegyház vonalon 30-40 perces késésekre kell számítani.

Korábban késések voltak a Győr–Zirc–Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk vonalon is.

DSOKI20150125007
Fotó: Sóki Tamás

A vasúttársaság dolgozói folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket a hótól. Ha szükséges több embert és technikai eszközt is bevetnek a vonatközlekedés biztosítása érdekében, a váltó fűtőberendezéseket is üzembe helyezik – írta a Mávinform, megjegyezve: érdemes nyomon követni a MÁV-START honlapján a térképes vonatinfót, ahol látható a vonatok valós idejű közlekedése.

(06-1) 338-4186

Ez a hajléktalanokat ellátó krízisközpont diszpécserszolgálatának száma Budapesten. Ha rászorulót lát az utcát, telefonáljon! A Fővárosi Önkormányzat azt ígéri, mindenkinek segítenek, akinek arra szüksége van.

Kis mellékes

Hómunkásokat vesz fel Budapesten péntek délelőtti műszakra az FKF Nonprofit Zrt. - tájékoztatták a lakosságot. 06.00 – 14.00 óráig tartó, nyolcórás munkavégzésért nettó 3350 forintot fizetnek. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, több infó itt.

Hol esik még?

A mai havazást okozó csapadékmező északkelet felé mozog, így főként az Északi-középhegység térségében és helyenként az Alföldön várható további havazás este, éjjel. Eközben éjjel nyugat-délnyugat felől újabb csapadékmező érkezik, amiből kezdetben nyugaton, északnyugaton még kisebb havazás kialakulhat, de az éjszaka folyamán a magasban melegebb levegő érkezik térségünk fölé, így a csapadék egyre többfelé havas esőbe, esőbe vált majd át - írja az Időkép.

Csökken a nyomás

Pénteken akár 975 hPa alá is süllyedhet a felettünk átvonuló ciklon középpontjában a légnyomás, ami igen ritkának számít térségünkben, utoljára 1976-ban volt ilyen.

A ciklon felettünk fog pörögni, több helyen viharos, akár 70-80 km/órás széllökéseket hoz magával.



 • Tippek
 • Hírek