Orbán is elismerte, tárgyalnak az RTL-lel

2015.01.29. 21:36
A reklámadóról, az oktatásról és az egészségügyről is szólt egy háttérbeszélgetésen a miniszterelnök. Az RTL kezdeményezte szerinte a tárgyalást, nem Lázár János.

Újságírókkal tartott háttérbeszélgetést a kormányfő, elsősorban a február 4-6. közt tartott Fidesz-frakciógyűlés programjáról. A HVG három fő témát emelt ki: a reklámadót, az oktatási rendszert és az egészségügyet.

Reklámadó

Orbán szerint luxemburgi nyomásra kezdtek neki a tárgyalásoknak a reklámadóról - tehát azt nem Lázár János, hanem az RTL-Group kezdeményezte. Még nem dőlt el semmi, de a kormányfő nem enged a reklámadóból befolyt 7-10 milliárd forintnyi bevételből - tehát ha az RTL adója csökken, máshonnan kell elvonnia ezt az összeget.

Oktatás

Orbán Viktor eredményként értékelte a pedagógusok életpályamodelljét, az iskola- és tankönyvállamosítást, de három megoldandó problémát emelt ki:

  1. az általános iskolában tanultakat a diákoknak elölről kell kezdenie a középiskolában;
  2. a szakiskolákban magas, 28-30 százalékos a lemorzsolódási arány;
  3. és rengetegen az egyetemeken sem diplomáznak le, vagy ha igen, sokan értéktelen diplomát szereznek Orbán szerint.
Egészségügy

Az elmúlt években 450 milliárd forintot toltak az egészségügybe, ennek mostanra lesznek meg a hatásai, és folytatni kell az intézményi átalakításokat és az államosítást. Szerinte nem gond, ha a magánkórházak is megjelennek a piacon, de azt nem tartja jó ötletnek, hogy hozzá kellene nyúlni a társadalombiztosítási alapokhoz.