Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ángyán József óta nem ment úgy neki fideszes a Fidesznek, mint Illés Zoltán

2015.01.30. 00:02 Módosítva: 2015.01.30. 00:16
Illés Zoltán csütörtök esti ATV-s interjújára is igaz az, amit Hegel a nagy történelmi eseményekről mondott - persze ezt a 20 perces beszélgetést Kálmán Olgával se történelminek, se nagynak nem lehetne nevezni. A német filozófus szerint a jelentős történelmi események először tragédia, másodszor viszont bohózat formájában kerülnek színre. Nos, a volt környezetügyi államtitkár valahogy úgy ment neki a Fidesznek, mint előtte talán csak Ángyán József. Csak éppen az ő lázadása sokkal, de sokkal szánalmasabbra sikeredett.

A beszélgetés elején (amit itt lehet teljes hosszában megtekinteni, érdemes!) Illés Zoltán azzal kezdett, hogy Tarlós István és Bús Balázs elmúlt napokbeli beszólásaiból 

leginkább az ostoba és a bolond jelzők fájtak neki.

Az óbudai mobilgát-ügyben tett nyilatkozatát ugyanis a főpolgármester "indulatos, vagdalgozó, rosszindulatú, frusztrált és ostoba" nyilatkozatnak nevezte, az óbudai polgármester pedig Illésre utalva azt mondta: "attól, hogy valaki fideszes, bolond még lehet".

Illés erősködött Kálmán Olgának, hogy ő már államtitkárként is megmondta egy interjúban, illetve Tarlósnak és Búsnak személyesen is, hogy nem ért egyet a mobilgáttal. Kálmán Olga ezt kétkedve fogadta és azt válaszolta, valamiért nem emlékszik Illésnek ezekre a bírálataira.

Ugye látsz, Lajos, engem?

A volt államtitkár a beszélgetésnek ezen a pontján egyenesen őszinteségi rohamot kapott. Elmesélte, hogyan sikerült megoldania azt a dilemmát, hogy a paksi bővítésről szóló szavazásnál ne kelljen a meggyőződésével ellentétesen igent nyomnia, de ne is sértse meg a frakciófegyelmet:

"A szavazásnál nem voltam olyan nagyon-nagyon bátor, hogy nemmel szavazzak, hanem szóltam a jegyzőnek, hogy ugye látsz, Lajos, engem (Szűcs Lajos volt a jegyző)... Amikor a Hörcsik Richárd nevét fogod mondani - név szerinti szavazás zajlott -,

akkor én kilépek a teremből, és akkor majd te bejelented, Lajos, hogy nincs jelen, és akkor majd én visszalépek. Így is csináltam. Tehát én egy gyönge nemet tettem meg.

Kálmán Olga erre így reagált:

Nem túl bátor.

Kálmán Olga X10

Illés ezután rátért arra, hogy mennyire szorongott államtitkárként a kormányüléseken:

Épeszű ember nem nagyon szeret menni kormányülésre. Hát azért az egy nagy kihívás, az ön műsoránál is nagyobb kihívás. (...) Láttam két másodperc alatt megsemmisülni különböző embereket, amikor nem tudtak, vagy nem voltak fölkészülve. (...) Ott brillírozni egy nagy dolog!

Illés egy hasonlattal is előjött: szerinte Orbán Viktorral egy kormányülés olyan, mint az Egyenes Beszéd Kálmán Olgával, csak éppen tízszer, és órákon keresztül. Elmondása szerint volt, előfordult éjjel kettőkor-háromkor végeztek. De ez semmi ahhoz képest, hogy Orbán Viktor mindig, mindent azonnal átlátott!

Vadkapitalizmust csinál a magyar kormány

Illés azt is kifejtette, hogy neki tulajdonképpen egyedül a környezetvédelem miatt volt konfliktusa Orbánnal. Fájlalta, hogy 2010-ben a környezetvédelem nem kapott önálló tárcát, de megbékélt a helyzettel. Szerinte felettese, Fazekas Sándor "soha nem dolgozott a környezetvédelem területén", de legalább szabadon engedte, hogy a szakmaiság (értsd: Illés) érvényesüljön. 

2014-re azonban még a környezetvédelmi államtitkárság is megszűnt, ez pedig a munkahely nélkül maradó politikus szerint "fájdalmas és el nem fogadható". Illés ezen a ponton annyira belemelegedett, hogy a környezetvédelem alulkezelésére vonatkozó bírálatát kissé kiterjesztette:

Szakmaiság nincsen számos területen. Ha megnézi az államtitkári garnitúrát, se múltjuk azon a területen, se tudásuk.

És bírálta magát Orbán Viktort is, aki Illés szerint nagyobbrészt egyetért azzal a nézettel, hogy a környezetvédelem hátráltatja a gazdasági növekedést:

A 21. században nem járható út, hogy vadkapitalizmust csináljon a magyar kormány Magyarországon, arra való hivatkozással, hogy a környezetvédelem, meg a természetvédelem az tönkreteszi az ipari fejlődést.

Nagyon gyanúsak voltak a körülmények

Az eddig még összeszedettnek tűnő volt államtitkár gondolatai akkor kezdtek el egészen követhetetlenné válni, amikor Kálmán Olga arra a híres parlamenti szócsatára kérdezett rá, amikor is Illés egy meglehetősen szexista sértést vágott az LMP-s Szél Bernadett fejéhez.

A környezetügyi államtitkár 2013 szeptemberében azt találta mondani a Verespatakról kérdező ellenzéki képviselőnek, hogy "attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos", illetve, hogy "a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára!".

Illés magyarázatként egy összeesküvés-elméletet kezdett el felvázolni. Szerinte eredetileg a külügyi államtitkárnak kellett volna Szél kérdésére válaszolnia, és csak előző este, az utolsó pillanatban szóltak, hogy ez a feladat mégis rá hárul. "Nagyon gyanúsak voltak a körülmények" - mondta sejtelmesen Illés, aki az "erős mondattal", mármint azzal, hogy Szél ne vegye a szájára Orbán nevét, előre akart menekülni:

Olga kérem, én úgy éreztem, hogy ez egy csapda. Ha lagymatag vagyok, akkor azt vágják a fejemhez!

Illés sérelmezte, hogy az eset után a Fidesz frakcióvezető-helyettese nem állt ki mellette, illetve azt bizonygatta, hogy ő bizony nagyra becsüli a nőket, nem szexista, és különben is többször bocsánatot kért Széltől.

A volt államtitkár úgy gondolja, az LMP-nek "elementáris érdeke volt", hogy őt "letakarítsák a pályáról", és ne legyen senki a Fidesz-frakcióban, aki környezetvédelemmel foglalkozik, "ugyanis az LMP-nek kellett ez a zöld szín a kalapjára". Illés úgy értékeli, azt a szócsatát ő nyerte, csak aztán az LMP áttranszponálta az egészet, és a szexizmus vádjával támadta.

Ezek után arra célozgatott, hogy Schifferéknek vajon mégis honnan lehetett pénze az óriásplakátokra és a kampányra, majd kijelentette:

Itt egy árulás és egy csapda zajlott!

Nem a kaki színétől

Az alábbi párbeszédet (a beszélgetés csúcspontját) kommentár nélkül idézzük:

K.O.: Önnek meg szerintem a pólyája is zöld volt.

I.Z.: Ez nagyon kedves öntől!

K.O.: Egészen biztos.

I.Z.: De nem a kaki színétől csak és kizárólag!

K.O.: Azt én nem tudom, nem vagyok az ön...

I.Z.: Édesanyámat ne kérdezzük meg!

Péter, te egy aranyos fiatalember vagy

Végezetül a volt államtitkár azt is elmesélte, Orbán hogyan rúgta ki. 

Április 18-án magához kérette, majd miután húsz percen keresztül dicsérte és azt fejtegette, mennyire elégedett a munkájával, a végén azt javasolta Illésnek, hogy inkább menjen külföldre.

Nem sokkal később Szijjártó Péter konkrét ajánlatot is tett: felajánlott Illésnek egy dél-afrikai nagyköveti pozíciót. Ekkor állítólag a következő párbeszéd zajott le a verespataki aranybánya ügyében korábban aktív környezetvédő és Szijjártó között:

-Péter, te egy aranyos fiatalember vagy... mi köze ennek a környezetvédelemhez?

-Ott is vannak bányák.

A beszélgetés legvégén pedig Illés elmondta, az a célja, hogy legyen a magyar kormányban önálló környezetvédelmi minisztérium:

Vagy ebben a kormányban, vagy esetleg egy másik jobboldali kormányban, ami alakulhat '18-ban vagy '18 után.