Bolond idő lesz ma

2015.01.30. 08:48

Az Útinform reggeli jelentése szerint a Dunántúlon már nem hull a hó, Pest és Nógrád megyében viszont egyre erősödik a havazás.  Zalában és Fejér megyében, illetve az Alföld nagy részén a hó esővé langyosodott.

Az OMSZ adatai szerint éjjel több települést is húsz centiméteres hó lepett el, a 300 méter feletti települések között elsősorban Veszprém megyét fedi vastag réteg. Pénteken a középső országrészben, majd az Északi-középhegység térségében várható havazás, havas eső, majd kora délutántól a Dunántúlon is újra lehet havazás.

Ráadásul többfelé megerősödik, az Alföldön gyakran viharossá fokozódik a szél. A nappali hőmérséklet stabilan fagypont felett alakul majd, az ország déli részén akár 10 fok is lehet. Késő estére a Dunántúlon jobbára 0 fok körüli, másutt 3-8 fok közötti értékekre lehet számítani.

A bőséges csapadék miatt az autópályákon vigyázni kell, a burkolat vizes vagy sónedves, az M3-as autópálya gödöllői szakaszán latyakos. Az M1-es autópálya lébényi és bicskei szakaszán havas eső esik, az M3-as gödöllői és káli szakaszán intenzíven havazik, Hajdúnánásnál szintén havas eső esik.

A főutak is vizesek, sónedvesek, Ajka, Szentendre Balassagyarmat és Gyöngyös környékén havas a burkolat. Az alsóbbrendű úthálózat a Dunántúl északi területein, illetve Nógrád megyében, Putnok és Edelény környezetében havas vagy letaposott havas, máshol vizes, sónedves.

A veszélyeket mintegy illusztrálandó, az MTI jelentette, hogy reggel a 2-es főúton Drégelypalánknál a havas úton megcsúszott és árokba hajtott egy kamion, majd egy, a kivontatását megkísérlő kamion is a hóban rekedt. A műszaki mentés idejére útzárat vezettek be, de ezt azóta már feloldották.