Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Sok jármű csúszott ma árokba, rekedt az úton

2015.01.30. 15:12 Módosítva: 2015-01-30 21:18:20
A hókásás utakon árokba csúszott, úton rekedt járművek mentéséhez ötven alkalommal riasztották a tűzoltókat pénteken. Rajkánál, Vámosszabadinál és a Komárom-Esztergom megyei határátkelőknél is feloldották a délutáni korlátozásokat, és ismét behajthatnak Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik.

A Bakonyban és északnyugaton soha nem látott intenzitással havazott péntek délután, egyes területeken fél óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullott - közölte péntek délután az Időkép.hu. Ez nagyban megnehezíti a közlekedést, a rendőrségtől és a katasztrófavédelemtől folyamatosan érkeznek a hírek az elakadásokról, lezárásokról. A rendőrség kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Sopronban úgy esett a hó, mint a mesében:

Árokba csúszott, úton rekedt járműveket mentettek

Több mint ötven esethez riasztották a tűzoltókat este 7 óráig országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek este az MTI-vel. Hajdu Márton hozzátette: a balesetek főként azokon a területeken fordultak elő, ahol továbbra is hókásásak, téliesek maradtak az útviszonyok.

Elsősorban árokba csúszott járművek, autók, buszok, teherautók okoztak gondot, illetve azok a tehergépjárművek, amelyek az úton megcsúszva nem tudtak továbbhaladni.

A tapadó hó miatt leszakadó ágakhoz és kidőlt fákhoz is legalább negyven esetben riasztották a tűzoltókat.

Sárbogárd külterülete
Sárbogárd külterülete
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ismét behajthatnak a kamionok Győr-Moson-Sopron megyéből Szlovákiába, miután feloldották a forgalomkorlátozást a rajkai és a vámosszabadi határátkelőknél - közölte a megyei katasztrófavédelem.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem korlátozzák a tehergépjárművek közlekedését az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán sem. A szlovák hatóságok feloldották a korlátozást a komáromi határátkelőhelynél, így a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű tehergépjárművek behajthatnak Szlovákia területére. délután bevezetett korlátozás Rajkánál a 3,5 tonnánál, Vámosszabadinál a 7,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozott a szlovákiai havazás miatt.

Mosonmagyaróvár, péntek délután
Mosonmagyaróvár, péntek délután
Fotó: Időkép

Az estig a rajkai határátkelőnél rekedt kamionosoknak meleg teát szállítottak a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei. Ha autók rekednek a megye útjain az időjárási körülmények miatt, a szeretetszolgálat étellel, meleg ruhával segít rajtuk.

Délután feloldották az erős havazás miatt több szlovéniai határátkelőhelyen bevezetett korlátozásokat, az egyes szakaszokon a pótkocsis tehergépjárművek ideiglenesen, néhány órán át nem közlekedhettek.

Ismét járható a 8-as főút, és közlekedhetnek a teherautók Pápa és Devecser között is - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság délután. A tájékoztatás szerint ismét közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek a 8-as főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között, valamint a 8402-es úton Pápa és Devecser között. Korábban az erős havazás miatt vezették be a korlátozást.

Jégmentesítették a burkolatot, így újra közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek a 2-es főút katalinpusztai szakaszán - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője délelőtt az MTI-vel. Hajnalban vezették be a korlátozást, mert sózni kellett az utat.

Befejeződött az elakadt kamionok műszaki mentése a 2-es főúton Nagyoroszi és Drégelypalánk között - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője délelőtt. Dankóné Nagy Éva elmondta: a havas úton árokba csúszott egy kamion, és egy sávban akadályozta a forgalmat, majd egy azt kikerülni próbáló másik kamion is elakadt.

Több településen 20 centiméter körüli, vagy még annál is vastagabb volt a hóréteg az Országos Meteorológiai Szolgálat reggeli adatai szerint.