Árpád
-2 °C
3 °C

Sok jármű csúszott ma árokba, rekedt az úton

2015.01.30. 15:12 Módosítva: 2015-01-30 21:18:20
A hókásás utakon árokba csúszott, úton rekedt járművek mentéséhez ötven alkalommal riasztották a tűzoltókat pénteken. Rajkánál, Vámosszabadinál és a Komárom-Esztergom megyei határátkelőknél is feloldották a délutáni korlátozásokat, és ismét behajthatnak Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik.

A Bakonyban és északnyugaton soha nem látott intenzitással havazott péntek délután, egyes területeken fél óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullott - közölte péntek délután az Időkép.hu. Ez nagyban megnehezíti a közlekedést, a rendőrségtől és a katasztrófavédelemtől folyamatosan érkeznek a hírek az elakadásokról, lezárásokról. A rendőrség kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Sopronban úgy esett a hó, mint a mesében:

Árokba csúszott, úton rekedt járműveket mentettek

Több mint ötven esethez riasztották a tűzoltókat este 7 óráig országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek este az MTI-vel. Hajdu Márton hozzátette: a balesetek főként azokon a területeken fordultak elő, ahol továbbra is hókásásak, téliesek maradtak az útviszonyok.

Elsősorban árokba csúszott járművek, autók, buszok, teherautók okoztak gondot, illetve azok a tehergépjárművek, amelyek az úton megcsúszva nem tudtak továbbhaladni.

A tapadó hó miatt leszakadó ágakhoz és kidőlt fákhoz is legalább negyven esetben riasztották a tűzoltókat.

Sárbogárd külterülete
Sárbogárd külterülete
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ismét behajthatnak a kamionok Győr-Moson-Sopron megyéből Szlovákiába, miután feloldották a forgalomkorlátozást a rajkai és a vámosszabadi határátkelőknél - közölte a megyei katasztrófavédelem.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem korlátozzák a tehergépjárművek közlekedését az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán sem. A szlovák hatóságok feloldották a korlátozást a komáromi határátkelőhelynél, így a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű tehergépjárművek behajthatnak Szlovákia területére. délután bevezetett korlátozás Rajkánál a 3,5 tonnánál, Vámosszabadinál a 7,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozott a szlovákiai havazás miatt.

Mosonmagyaróvár, péntek délután
Mosonmagyaróvár, péntek délután
Fotó: Időkép

Az estig a rajkai határátkelőnél rekedt kamionosoknak meleg teát szállítottak a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei. Ha autók rekednek a megye útjain az időjárási körülmények miatt, a szeretetszolgálat étellel, meleg ruhával segít rajtuk.

Délután feloldották az erős havazás miatt több szlovéniai határátkelőhelyen bevezetett korlátozásokat, az egyes szakaszokon a pótkocsis tehergépjárművek ideiglenesen, néhány órán át nem közlekedhettek.

Ismét járható a 8-as főút, és közlekedhetnek a teherautók Pápa és Devecser között is - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság délután. A tájékoztatás szerint ismét közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek a 8-as főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között, valamint a 8402-es úton Pápa és Devecser között. Korábban az erős havazás miatt vezették be a korlátozást.

Jégmentesítették a burkolatot, így újra közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek a 2-es főút katalinpusztai szakaszán - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője délelőtt az MTI-vel. Hajnalban vezették be a korlátozást, mert sózni kellett az utat.

Befejeződött az elakadt kamionok műszaki mentése a 2-es főúton Nagyoroszi és Drégelypalánk között - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője délelőtt. Dankóné Nagy Éva elmondta: a havas úton árokba csúszott egy kamion, és egy sávban akadályozta a forgalmat, majd egy azt kikerülni próbáló másik kamion is elakadt.

Több településen 20 centiméter körüli, vagy még annál is vastagabb volt a hóréteg az Országos Meteorológiai Szolgálat reggeli adatai szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?