Friderika
9 °C
18 °C

Gyurcsány Ferenc beismerte egy nagy tévedését

HUS 6129
2015.01.31. 18:25
Tizenegyedik alkalommal tartott évértékelőt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A mostani beszéde ezúttal nem szenvedélyes Orbán-ellenes kirohanásokból állt, ehelyett a szegénységről, a korrupcióról, a baloldal jövőjéről és a saját hibáiról is beszélt a volt miniszterelnök. Nagyon megbánta, hogy Pásztor Albertet jelölte miskolci polgármesternek.

Az elmúlt években szinte a tökélyre fejlesztette Gyurcsány Ferenc, hogy lehet a legjobban szidni Orbán Viktort és a kormányát. A budapesti Mariott hotelben elmondott 11. évértékelőjén a DK elnöke ezúttal nem elsősorban a kormányt ostorozta, hanem a saját hibáiról és a baloldal útkereséséről is beszélt.

Gyurcsány alatt egy csipettel jobb volt az élet

Gyurcsány a beszédét a szegénység problémájával kezdte. Szerinte a súlyos szegénységben lévők száma minden korábbinál magasabbra emelkedett, minden négy családból egy súlyosan szegény. Ráadásul szerinte a 7 év alatti gyermekek 40 százalékát sújtja a szegénység.

Gyurcsány ezt óriási problémának tartja, és ezért kikérte magának, ha valaki Orbánnal hasonló miniszterelnökként emlegeti. Szerinte Medgyessy Péter és az ő kormányzása alatt csökkent a szegénység az országban, "nem sokkal, de egy csipettel könnyebb volt az élet".

Embertelen kormányunk van

Gyurcsány ezután a gazdasági menekültekről beszélt, akikben szerinte Orbán megtalálta az új ellenségeit. A DK vezetője levezette, hogy nagyjából 40 ezer nem EU-s állampolgár él itt, és a rájuk fordított mintegy 2 milliárd forint aligha dönti romba Magyarországot. Gyurcsány szerint abból, hogy Orbán őket támadja, az következik, hogy "embertelen kormányunk van, nem keresztény és nem is tisztességes".

Gyurcsány ezután pár percig rátért a kedvenc műfajára, Orbán szidalmazására, és kijelentette, hogy a kormány nem jobboldali, hanem inkább maffiakormány.

Lopnak, csalnak, hazudnak; harácsolnak és az erő nyelvén beszélnek.

Szerinte korábban néhány szocialista politikus jutott eszünkbe a korrupcióról, de most már a korrupció szinonimája, Szijjártó Péter, Lázár János, Rogán Antal, "Mr. 20 százalék Kósa Lajos" és a "a keresztapa Orbán Viktor".

Gyurcsány a 2014-es év értékelésekor kifejtette, hogy kiszámítható évre számított, ezzel szemben "iszonyatos kapkodás" következett. Ezzel az internetadóra, a cafeteria megadóztatására, az útdíjra célzott.

Gyurcsány NAGY tévedése

Ezek után azonban a DK vezetője inkább a DK és a baloldal ügyeire tért át. Megdicsérte pártját, amiért 3 év alatt 10 százalékos támogatottságot ért el. Gyurcsány elárulta, hogy kevéssé hisz abban, hogy pártja 30-40 százalékos nagy párt lesz, "az erős középpártiság a célkitűzés".

Ezután pedig önkritikát gyakorolt a volt miniszterelnök. Magára vállalta a felelősséget, hogy a DK (aztán az MSZP is)támogatta Pásztor Albert miskolci jelöltségét. Gyurcsány azt mondta, a végső szót ő mondta ki: "azt gondolom ma, rosszul döntöttem".

Pásztor Albert jelölése miatt sokan támadták múlt nyáron a DK-t a baloldalon, hiszen a volt miskolci rendőrkapitánynak korábban voltak cigányellenes nyilatkozatai. Pásztor lett végül a jelölt, de nem tudta megszorítani Kriza Ákos fideszes miskolci polgármestert. Gyurcsány szerint azért volt hiba Pásztor jelölése, mert

nem elég antirasszistának lenni, annak is kell látszani. Ezt a mércét nem sikerült megugrani.

Gyurcsány ezután elemezte a többi baloldali párt stratégiáját is. Ki nem mondva az MSZP-t ostorozta ezzel:

aki magát a baloldal egyetlen hiteles képviselőjének állítja be, semmivel sem különb attól a jobboldali párttól, aki önmagát a nemzet egyetlen hiteles képviselőjének állítja be.

Ezzel pedig minden bizonnyal az LMP-nek szólt be:

aki egyformán üti a jobboldalt és a baloldalt, az önkény embere, ha akarja, ha nem.

Gyurcsány ugyanakkor megengedőbb volt a civilekkel szemben. Szerinte tudomásul kell venni, hogy az ellenzéket nem találják hitelesnek, "nem rájuk kell haragudni, hanem magunknak kell feltenni a kérdést, tudunk-e mi valamit másképp és jobban csinálni".

Nem szabad a Szirizába kapaszkodni

Gyurcsány néhány szót szentelt a görög választásokat a hétvégén megnyerő Szirizának is. Szerinte nem szabad a baloldaliaknak az ő győzelmükbe kapaszkodni. "Az nem baloldaliság, hogy pénzt kérünk kölcsön, és nem adjuk vissza". Szerinte akik az új baloldali megoldásokat keresik, ne a Szirizát figyeljék, mert ebből inkább "fenyegető új populizmus kerekedhet ki".

Gyurcsány végül négy pontban foglalta össze a baloldalnak szóló üzenetet, amelynek lényege, hogy ne várjanak csodákat

  1. nem fogja a nyugat megbuktatni Orbán Viktort  sem Angela Merkel, sem más;
  2. nem fogják a civilek sem átvenni a pártok szerepét;
  3. a kormányt nem tüntetés és népfelkelés, hanem választás fogja megbuktatni;
  4. nem jön csodaember, aki szőke hercegként levágja az orbáni sárkány fejét.