Merkel: Nem mindenben értek egyet Orbánnal

15808249683 696b9e59ef k
2015.02.02. 16:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jeruzsálemi Héber Egyetem, Lipcsei Egyetem, Breslaui Műszaki Egyetem, New School, Berni Egyetem, Ruszei Egyetem (Bulgária), Babeș-Bolyai Egyetem (Románia), Ewha Női Egyetem (Szöul), Tel-Avivi Egyetem, Radboud Egyetem (Nijmegen, Hollandia), Pozsonyi Comenius Egyetem. 

  • Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere Németország. Kulturális, gazdasági és politikai kapcsolataink évszázados alapokon nyugszanak.

    Így kezdődik a Fidesz közleménye. A folytatás is bővelkedik az általános megállapításokban:

     A két ország politikai és gazdasági stabilitása, jó teljesítménye és kölcsönös együttműködése egyedülálló érték a ma konfliktusokkal és válsággal teli Európában.

    A mai találkozóról azt írja a kormánypárt, hogy "nemcsak a két ország közötti kapcsolat megerősítéséhez járul hozzá, hanem egy erősebb Európához is. A Fidesz minden erejével támogatja a kormánynak azt a törekvését, hogy a dinamikusan növekvő magyar-német gazdasági szövetség még erősebb legyen, mert az jelenősen segíti hazánk és a magyar vállalkozások versenyképességének javítását, ezáltal a Fidesz legfontosabb célját, a munkahelyteremtést".

    A vitás pontokról nem írt egy szót sem a Fidesz.

  • Magyaros német nyelven olvassa fel beszédét, majd átadja a diplomát Merkelnek. A Szegedi Tudományegyetem a Doctor Honoris Causa címet adományozza Angela Merkelnek a természettudományi és informatikai kar, az állam- és jogtudományi kar és a bölcsészettudományi kar kezdeményezésére „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért”.

  • Seged.

  • Barack Obama február 9-én a Fehér Házban fogadja majd Angela Merkel német kancellárt – közölte hétfőn az amerikai elnöki hivatal.

    A tárgyalások napirendjén az ukrán válsággal, a terrorelhárítással, az Iszlám Állammal, Afganisztánnal és Iránnal kapcsolatos kérdések szerepelnek majd. Ugyancsak szó esik majd a gazdasági növekedésről, a kereskedelemről, a klímaváltozásról és a legfejlettebb államokat tömörítő G7-csoport júniusban esedékes csúcstalálkozójáról, amelynek házigazdája Németország lesz.

    Obama és Merkel múlt heti telefonbeszélgetésükkor egyetértettek abban, hogy az ukrajnai válság újbóli elmélyülésével kapcsolatban Oroszországot terheli a felelősség a szakadárok támogatása és a minszki fegyverszüneti megállapodásban foglalt kötelezettségek be nem tartása miatt. (MTI)

  • Petőfitől azt, hogy

    rabok tovább nem leszünk.

  • Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek meg kellene fogadnia Angela Merkel német kancellár szavait: diverzifikálnia kellene az energiaellátást, partnerként kellene kezelnie a civileket, és észre kellene vennie, hogy saját pártcsaládjában sem fogadja osztatlan egyetértés az illiberális demokráciával kapcsolatos álláspontját.

    Szél Bernadett, az LMP társelnöke sajnálattal tapasztalta, hogy Orbán Viktor az energetika terén kitart az Oroszországtól való függés, sőt annak erősítése mellett, annak ellenére, hogy Angela Merkel a több lábon állás szükségességére hívta fel a figyelmét. „Fennmaradt a két vezető politikus közti véleménykülönbség a demokráciával kapcsolatos kérdésekről" – mondta az LMP-s képviselő. (MTI)

  • Közben zajlik a tüntetés a Kálvin térnél. 

    Drága Angela, remélem, rövid látogatásod alatt nem lesz fojtogató az a tesztoszteronmennyiség, ami körülvesz

    – mondja a Krétakör egyik tagja, aki szerint a kormány szemében „Merkel csak egy nő”. Úgy véli, a magyar kormány szerint pedig a nőknek a konyhában a helyük.

    Holnap jobb lesz, mert mindig minden jobb lesz, mondta a krétakörös, majd hozzátette: „Jó utat, Angela, repítsen a keleti szél!”

  • Merkel az Andrássy-egyetemen ismét köszönetet mondott a magyaroknak, hogy annak idején megnyitották a határokat. Amióta nincsenek határok, a mai egyetemisták bárhova utazhatnak, hogy tanuljanak és tapasztalatot szerezzenek. Újra elmondta, hogy az ukrajnai konfliktus katonailag nem oldható meg. A szankciók addig maradnak meg, amíg azok feltételei fennállnak, de mindennek ellenére az orosz népet nem tekintik ellenségnek.  Beszélt a párizsi terrortámadásokról is. A kancellár azt mondta: nem szabad, hogy a terroristák beteg logikája megossza Európát, ahol békében élnek egymás mellett keresztények, zsidók és muszlimok.  A kirekesztésnek, az idegengyűlöletnek semmi keresnivalója Európában. 

  • Öt órakor érkezik a zsinagógához Angela Merkel, de már most nagy a készültség. A Dohány utcai kávézókat, vendéglátóhelyeket mind be kell zárni a látogatás idején. Egy helyi tulajdonos azt mondta, hogy a rendőrök mindenhol megjelentek, és közölték, hogy öt óra és fél hét között „se ki, se be” nem lehet menni.

    Már rengeteg a bámészkodó a környéken, és jó pár tüntető is megjelent.

  • Előadásában Merkel megismételte azt, amit Orbánnak is elmondott. Demokráciában az ellenzék nem ellenség, a kisebbségeket védeni kell, a civil társadalom a kormány számára fontos partner, és fontos a plurális média.

  • Paranoiás autoriter fütyik onanizálnak az európai emberek arcába

    Részlet Sárosdi Lilla színész beszédéből a MostMi! által szervezett tüntetésen.

  • Merkel nagyon közvetlenül és energikusan válaszolgat most az egyetemisták kérdéseire. Egy diáklány azt kérdezi, mire készüljenek a mai egyetemisták. Merkel azt tanácsolja: sokat kell tanulni és dolgozni, nőként is helyt kell állni...

    és ha néha veszítünk is, nem kell azt gondolni, hogy ez azért van, mert nő vagyok – ez a férfiakkal is megtörténik. 
  • A Merkel melletti szimpátiatüntetésnél meg egy átlagos NB II.-es meccsen is többen vannak. Itt 200-an lehetnek nagyjából. 

    A DJ nagyon elemében volt, techno és house valtogatta egymást. „Olyan, mintha a Balaton Sound utolsó napjának bénácska afterpartyján topognánk néhány nyugdíjassal, és pár, az egyhetes bulimámorban kiégett egyetemistával, akik láthatóan maguk sem tudják, mit is keresnek itt” – írja le a helyzetet tudósítónk.

  • A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök formailag szánalmas, tartalmilag pedig hazug nyilatkozatot adott az Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatóján.

    Molnár Csaba, a DK alelnöke azt mondta, hogy „egy megszeppent kisfiút láthattunk a tanár néni oldalán". Hozzátette, hogy Orbán Viktor tartalmilag nem sokat mondott, de biztosan hazudott, amikor arról beszélt, hogy a gazdasági válság során – Görögországot is megelőzve  Magyarországon volt az első csőd. Az EP-képviselő szerint a miniszterelnök ezzel nyilvánvalóan a 2010 előtti kormányokra próbált mutogatni, „megpróbálván átverni ezzel az ócska hazugsággal német partnerét”.

    Szerinte a kancellár világos bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy Magyarországon nincs rendben az üzleti-befektetési környezet, kívánnivalót hagy maga után a média helyzete, a civilekkel való bánásmód, valamint a kormány ellenzékkel szembeni viselkedése.

    A DK alelnöke szerint a látogatás Magyarországnak nem hozott semmit, és nem oldotta a kormány európai elszigeteltségét sem, hanem „még egyértelműbben világossá tette, az európai demokraták klubjában Orbánéknak nincs helye". (MTI)

  • Tudja Angela Merkel, hogy milyen országba érkezett? Tudja, hogy kivel találkozott? Kezdi el sorolni kerdéseit Takács Bori, a MostMi képviselője. Ha Merkelnek tényleg fontos a demokrácia és a szabadságjogok, akkor ne védje „a zsarnok Orbánt” – mondja.

    A mi dolgunk megszabadulni tőle, de az EU ne legyen hallgatólagos partner a társadalom elnyomásában és sanyargatásában, mondta. Szerinte a magyar hatóságok nem üldözik, hanem elleplezik a korrupciót, egy olyan országban, ahol állampolgárok milliói nyomorognak,

    a politikusok pedig Putyinnak árulják a hazánkat.

    Szerinte három út áll előttünk. Marad Orbán, vagy visszajönnek a 2010 előtti arcok a szokásos gyakorlatokkal, vagy kialakul az állampolgárok széles konszenzusa, ahol tisztességtelen versenyben nyerni csalás, és ahol függetlenek a legfontosabb hatalmi ágak - mondta.

    Hiszünk a jogállamban, és helyre is fogjuk állítani, a magyarok nem Orbán jobbágyai, hanem szabad európai polgárok

    – zárta beszédét.

  • Tudja-e Merkel, hogy hetente vegzálnak minket?

    - kérdezte Takács Bori, a MostMi! kezdeményezői kör tagja.

  • Rendőrök, privát biztonságiak, szimatoló kutyák mindenütt a Dohány utcai zsinagógánál. Néhány fára plusz térfigyelő kamerákat is felszereltek.

    Már személyivel sem lehet a zsinagóga felé menni. Nemsokára odaér Merkel. „Egy bérház tetején gyanús nyugalomban ül egy galamb, simán lehet, hogy egy mesterlövészpuska álcázott hangtompítója” – jelentette tudósítónk.

    A sarkon több tucat tüntető áll magyar és uniós zászlókkal, többen dobolnak. Nem igazán tudnak a zsinagógához közel jutni, egy rendőrsorfal is nehezíti a dolgukat. Azért Európában kevés városban fogadják Merkelt uniós zászlóval.

  • A Jobbik álláspontja szerint a kormányfő másról beszélt, mint amit tett Angela Merkel német kancellárral folytatott találkozóján.

    Bana Tibor, a párt országgyűlési képviselője, a parlament európai ügyek bizottságának alelnöke azt közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor „a vártnál is kevesebb konkrétumot tartalmazó” sajtótájékoztatóján helyesen állapította meg azt, hogy Európának szüksége van az orosz kereskedelmi kapcsolatokra.

    Ezzel szemben a kormány nemrégiben ismételten támogatta az Oroszország elleni uniós szankciókat, amivel sok milliárd forint kárt okoz már rövid távon is a magyar gazdaságnak, és csak a háborús hangulatot erősíti a régióban – vélekedett az ellenzéki politikus, aki a Jobbik nevében felszólította a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a gazdasági korlátozásokat.

    A közlemény az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokra vonatkozóan jelezte: „ha Magyarország önrendelkezési jogát valóban meg szeretnénk őrizni, akkor ki kell jelenteni, hogy hazánkon keresztül senki nem szállíthat amerikai fegyvereket Ukrajnába”. Bana Tibor a legfontosabb kijelentésként értékelte, hogy Orbán Viktor elkötelezte magát az ukrán–orosz konfliktus békés rendezése és Magyarország semleges állapota mellett. Azt kérte: a Fidesz támogassa a Jobbik vonatkozó, parlament elé terjesztett politikai nyilatkozattervezetét.

  • Egy hallgató Orbánról kérdezte Merkelt. A kancellár nyíltan, de nagyon diplomatikusan válaszolt. Orbán Viktor miniszterelnökként kollégája Európában, akivel sok kérdésben egyetértenek, egyes kérdésekben pedig nem, de mindent meg lehet beszélni, mindenről érdemes vitatkozni. Nem ért egyet Orbánnal abban, hogy van illiberális demokrácia, ismételte meg Merkel. Pártjának, a CDU-nak három gyökere van, a liberalizmus, a kereszténydemokrácia és a konzervativizmus. Merkel azt mondta: Orbán szerint a magyar médiában pluralizmus van, és keményebb kritikák olvashatók, mint a németben. Én ezt most innen nem tudom eldönteni, mondta Merkel.

  • Az Andrássy egyetemen az egyik diák arról kérdezte Merkelt, hogy mit lehet tenni az európai tolerancia érdekében, ha vannak olyan államfők, mit Orbán, aki Párizsban nemrég a bevándorlás ellen foglalt állást.

    Merkel egyáltalán nem reagált a kérdés Orbánnal kapcsolatos részére. Csak arról beszélt, hogy a bevándorlás összeurópai jelenség. A bevándorlókra munkaerejére szükség van, de mivel többen jönnek, mint amennyit Németország elbír, gyakorlatias, irányított bevándorlási modellre van szükség, ahol elsősorban a valódi politikai menekültek vannak előnyben.

  • Az Andrássy Egyetemen külön teremben ültek az újságírók és azok, akik nem fértek be az előadóba. Merkel elmenőben mindkét terembe bemosolygott és beintegetett. 

  • A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint egyértelműen kiderült, hogy a német kancellár és a magyar miniszterelnök hétfőn nem tudta rendezni a két ország között hosszú évek óta meglévő konfliktusokat, nézeteltéréseket. Erről Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője beszélt hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

    Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, Angela Merkel és az Európai Unió nem tud mit kezdeni Orbán Viktor illiberális demokráciáról vallott nézeteivel, valamint Magyarország "különutas politikájával", amely "egyéni alkukra" törekszik Oroszországgal. Jávor Benedek szerint a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján elhangzottak arra utalnak, hogy Orbán Viktor "hintapolitikájában" Oroszország mellett tette le a voksot, hiszen sokkal inkább akar jó viszonyban maradni Vlagyimir Putyinnal, mint elkötelezni magát az egységes európai energia- és külpolitika mellett.

    A brüsszeli képviselő szerint ez "rendkívül veszélyes kalandorpolitika", a magyar társadalom pedig kizárólag elszenvedője lesz annak, ha Magyarország véglegesen hozzárögzíti magát a "globális mértékben is veszélyes" orosz "birodalmi politikához". (MTI)

  • A tervezett programjának megfelelően Merkel az előbb megérkezett a zsinagógába.-Testőrök gyűrűjében vonult be, miközben távolról, halkan hallatszott a tüntetők skandálása: "Európa, Európa". Merkel előbb megnézi a zsinagógát, majd lesz egy rövid megemlékezés a holokauszt áldozataira.

  • De most tényleg. Eddig nem jutott eszembe, de annyi vallás meg templom van, miért pont a Dohány utcai zsinagógába látogat rövid ittléte alatt Angela Merkel? Én is voltam már egyszer, nagy is, meg kicsit keleties, de építészetileg olyan nagyon azért nem különös.

    Persze nem akarom magamat hülyének se tettetni: egy német politikai vezetőtől mindig jó néven veszik, mert a náci múlt miatt gesztusként hat, ha ellátogat a zsidó kegyhelyekre. Amikor kancellárként Willy Brandt 1970-ben letérdelt a varsói gettófelkelés emlékművénél, az a XX. század egyik legtorokszorítóbb pillanata volt. De meddig tart még ez a kötelező kör? A német vezetőknek ezt már komolyan örökké meg kell futniuk?

    Engem például teljesen hidegen hagy, hogy Merkel milyen templomot keres fel, sokkal fontosabbnak tartom azt a változást, ami a német társadalomban a náci múlhoz való viszonnyal kapcsolatban a 80-as évek óta lezajlott. De lehet, hogy ez ízlés kérdése csak.

  • Merkel megnézte a zsinagógát, emlékezett a holokauszt áldozataira, majd elkezdődött az egyeztetés a zsidó vezetőkkel. A kancellár nemcsak a Mazsihisszel, hanem más zsidó szervezetek képviselőivel (például a kormány által kezelhetőbbnek tartott Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezetőivel is találkozik. Az ATV közvetítésén látszott, hogy szépen terített asztalt ültek körbe. A beszélgetés zárt ajtók mögött zajlik.

  • A magyarországi német vállalatok vezetői azt szorgalmazták Angela Merkel német kancellárral történt budapesti találkozójukon, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok további erősítése érdekében időben, konstruktív egyeztetéseket tartsanak fontos gazdaságszabályozási kérdésekben az összes érintett partnerrel.

    Erről tájékoztatta rövid nyilatkozatban Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-t.

    A kancellár és a magyarországi német vállalatok vezetői között folytatott megbeszélésen az ügyvezető igazgató nyilatkozata szerint a kancellár "igen nagy érdeklődést tanúsított" a Magyarországon működő cégek helyzete és elvárásai iránt. 

  • Itt vannak a német lapok első tudósításai Merkel budapesti útjáról

    Szinte mindenhol azt emelik ki, hogy a német kancellár az ellenzék tiszteletben tartását követelte Orbántól. A Deutschlandfunk például így foglalja össze a mai napot: 

    Ugyan Merkel és Orbán megbeszélésének fő témája az ukrán válság volt, a német kancellár arra is kihasználta a lehetőséget, hogy kritikus hangokkal illesse magyar vendéglátóját.