Így magyarázzák a fideszesek Merkel beszólását

2015.02.02. 20:09

A fideszes Gulyás Gergely szerint az illiberális demokráciával kapcsolatos újságírói kérdés megválaszolásakor a nagykoalícióban kormányzó Angela Merkel német kancellárnak országa belpolitikai adottságait is figyelembe kellett vennie.

Mint ismert, Merkel egy német újságíró azon kérdésére, hogy az Orbán által tavaly említett „illiberális demokrácia” vajon beleillik-e az Európai Néppárt értékrendjébe, azt felelte hogy beszéltek Orbánnal a demokrácia sajátosságairól, de „még el kell mélyítenünk a beszélgetést”.

A kancellár azt mondta: utalt arra, hogy számára a demokrácia gyökerei mindig is liberálisak. A pártjának, a CDU-nak három gyökere van: keresztényszociális, liberális és konzervatív.  Az illiberális szóval személyesen a demokráciával összefüggésben őszintén szólva nem tudok mit kezdeni.

Gulyás Gergely szerint

nyilvánvaló, hogy Merkel kijelentéseinek belpolitikai vonatkozásai vannak, és a kancellárnak erre is tekintettel kell lennie, hiszen ebben a ciklusban Merkel nagykoalícióban kormányoz, míg az előző ciklusban a liberális FDP-vel kormányzott. Tehát nyilván ő a válaszában ezeket a belpolitikai adottságokat is figyelembe kellett, hogy vegye.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel a társadalmi párbeszéd jelentőségét méltatta a tájékoztatón, Gulyás úgy reagált: egyetért azzal, hogy fontos a párbeszéd, ennek sok formája van, és a magyar kormány a párbeszéd számtalan formájával élt is az elmúlt években, és él most is. "Mi ezeknek a hangsúlyozását önmagában nem tekintjük kritikának" - tette hozzá.

A kormánypárti képviselő összegzésként úgy értékelt: elismerést jelent a magyar politikának, hogy a német kancellár Budapest vendége volt. Ez szerinte egyértelműen cáfolja azokat az ellenzéki vádakat, amelyek az elmúlt egy-másfél évben "valamiféle elszigeteltséggel kapcsolatosan megfogalmazódtak". A hétfői Orbán-Merkel-sajtótájékoztatót követő ellenzéki reagálásokat Gulyás Gergely úgy kommentálta: az ellenzék nem tudja beismerni a korábbi állítások valótlanságával kapcsolatos kudarcot.

Szijjártó Péter a Duna TV Közbeszéd című műsorában azt mondta, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök baráti légkörű tárgyalást folytatott hétfőn Budapesten Angela Merkel német kancellárral, és semmilyen feszültség nem volt a két fél között az eszmecserén.

A külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a német kancellár a tárgyalást követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem tud mit kezdeni az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben, azt mondta:

a különböző országok különbözőképpen gondolkodhatnak a demokráciáról.

Közlése szerint szóba került a tárgyaláson a civil szervezetek helyzete is, Orbán Viktor világossá tette, hogy a civil szervezetek működését fontosnak tartja a társadalom fejlődése szempontjából, ám elvárja, hogy tevékenységük átlátható legyen.