Putyin és Merkel kiabált egymással, ez Orbánnak sem lesz jó

000 ARP3897861
2015.02.02. 08:35

Merkel és Putyin utazásának hátteréről írt a Vs.hu, külügyi, diplomáciai forrásokra hivatkozva. 

Kiválogattam az érdekesebb részleteket a cikkből:

  • Merkel és Putyin kiabálásba, kölcsönös fenyegetőzésbe torkolló telefonbeszélgetést folytatott a mariupoli vérengzés után, a viszony fagyosabb, mint valaha. 
  • Ezért a németek kiakadtak, hogy Orbán fogadja Putyint. Merthogy Putyint az EU-ban senki nem fogadja, még az auschwitzi tábor felszabadításának 70. évfordulójára sem hívták meg.
  • Ezt akár nyilvánosan is szóvá teheti Merkel, a cikk szerint ezt jelezték is előre a németek a magyaroknak. (Mármint azt, hogy szóvá teheti majd itt a kancellár, hogy nem tetszik neki Putyin eljövetele.)
  • De most jön a csavar a sztoriban! Az oroszok ugyanis rátettek egy lapáttal. Azt akarják, hogy február 17-én tüntessük ki állami kitüntetéssel a delegáció egy tagját, ezzel is emelve az esemény fényét.
  • A kormányban be vannak tojva a Putyin-vizittől, pontosabban attól, nehogy valami váratlant mondjon vagy tegyen az orosz elnök, mint például decemberben Ankarában. (Akkor a Kék Áramlat előre nem egyeztetett terveiről mesélt a török elnökkel közös sajtótájékoztatóján.)
  • Nem igaz az, amit múlt hét pénteken mondott Orbán, miszerint a hosszú távú gázszerződés miatt jön Budapestre Putyin. Azért nem igaz – írja a Vs.hu –, mert  még legalább 2 évig van gázunk a Gazpromtól az idén lejáró szerződés szerint is.
  • A Vs.hu szerint Orbán Viktor azt szerette volna, ha Merkellel közösen emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól a Dohány utcai zsinagógában, ebbe azonban a németek – a nagy vitát kiváltó Szabadság téri holokauszt-emlékmű miatt is – nem mentek bele. Végül a kompromisszumos megoldás az lett, hogy „cserébe” Merkel nemcsak a Mazsihisszel, hanem más zsidó szervezetek képviselőivel, köztük a kormány által „megértőbbnek” tartott Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével, Köves Slomóval is találkozik.