330 koszovói állampolgárral szemben intézkedett a Bevándorlási Hivatal

2015.02.03. 16:16

Hétfőn összesen 330 koszovói állampolgárral szemben intézkedett a Bevándorlási Hivatal, írja az MTI a hivatal főigazgatójának közleménye alapján.

„A rendőrség a schengeni szabályok szerint lefolytatott ellenőrzése során több száz személyt igazoltatott és több száz személy ellen indított eljárást azért, mert úgy kíséreltek meg nemzetközi járatokon kiutazni Magyarországról, hogy nem rendelkeztek ennek megfelelő utazási dokumentumokkal" − mondta a főigazgató.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn a győri vasútállomáson több száz határsértőt szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó vonatról, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal.

A Bevándorlási Hivatal vezetője szerint a koszovóiak döntő hányada a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz került, mert korábban már menedékjogot kértek Magyarországon, tehát őket menedékkérőként a hatóság már regisztrálta. Voltak olyanok is, akik a rendőri intézkedés során nyilvánították ki, hogy nemzetközi védelmet szeretnének kérni Magyarországtól.

A Fidesz kedden benyújtotta a parlamentnek a bevándorlásról szóló politikai vitanapra vonatkozó kezdeményezését. Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján a "Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra" című vitanap-kezdeményezésüket indokolva azt mondta: két év alatt hússzorosára nőtt Magyarországon a politikai menedékjogot kérők száma, ám nagy részük "nyilvánvalóan nem politikai üldözött", hanem megélhetési céllal érkezett bevándorló.

Fontosnak tartjuk, hogy az Országgyűlés éppen ezért megvitassa, miként lehet megakadályozni, hogy a megélhetési bevándorlók magukat politikai menekültként feltüntetve egyre nagyobb számban érkezzenek Magyarországra − mondta Rogán.

A vitanapot akár már a tavaszi parlamenti ülésszak elején, a február 16-i héten megtarthatják.