Tényleg kockázatosnak találta a titkosszolgálat Kiss Szilárdot

2015.02.03. 14:43
A parlamenti nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén téma volt az Index korábbi értesülése. Mint azt megírtuk, a keleti nyitás politikájának egy kulcsfiguráját úgy nevezték ki diplomatának, hogy a titkosszolgálati átvilágítás kockázatokat tárt fel vele kapcsolatban. Most kiderült, hogy Kiss Szilárdot kétszer is átvilágították és mindkét alkalommal kockázatosnak ítélték meg. Ennek ellenére kinevezték. Orosz felesége a mai napig a moszkvai magyar vízumközpont egyik résztulajdonosa.

Az előzetes letartóztatásba került Kiss Szilárd, Magyarország moszkvai nagykövetségének volt mezőgazdasági attaséjának ügyéről is tájékozódott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén.

Szél Bernadett, a testület LMP-s delegáltja az Indexnek elmondta: az ülésen világossá vált számukra, hogy Kiss Szilárd a kinevezése előtt kétszer is átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, és mindkét alkalommal kockázatokat tártak fel vele kapcsolatban a szolgálatok. Ennek ellenére kinevezték mezőgazdasági attasénak. 

 Az LMP-s politikus szerint Szijjártó Péter és Fazekas Sándor környezetében kell megtalálni, hogy ki volt az aki, ilyen mértékben figyelmen kívül hagyta a szolgálatok jelentését. Szél Bernadett szerint Kiss Szilárd személye a kormány keleti nyitás politikájának "kudarca". 

Kiss Szilárd orosz felesége jelenleg is a moszkvai magyar vízumközpont résztulajdonosa. 

A bizottság több mint két órás ülésén egyébként Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, Pásztor István, az Információs Hivatal főigazgatója valamint Papp Károly országos rendőrfőkapitány is jelen volt.

kissszilárd
Fotó: hírösvény.hu

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja nagyon súlyosnak nevezte az ügyet, hiszen egy szakdiplomatáról van szó, aki Magyarországot képviselte. Ha a vádak igazak, a következménynek minimum börtönnek kell lennie - mondta a jobbikos képviselő.

Bár nemcsak Szél Bernadett, de Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke is azt mondta, hogy a titkosszolgálat kockázatokat tárt fel Kiss személyével kapcsolatban, Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke ezt tagadta. 

A Kecskeméti Járásbíróság január 14-én harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte G. Imrét, a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetőjét és két másik gyanúsítottat, Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, valamint Kiss Szilárdot, aki korábban Magyarország moszkvai nagykövetségének mezőgazdasági attaséja volt. A rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vesztegetés és hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ellenük.

Az Index korábban írt arról, hogy a volt mezőgazdasági attasé a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosként is tevékenykedett, és kiterjedt orosz kapcsolatai vannak. Azt is megírtuk, hogy Kiss Szilárd orosz felesége résztulajdonosa a moszkvai magyar vízumközpontnak, ahogy azt is, hogy információnk szerint az átvilágítása során kockázatokat tárt fel vele kapcsolatban a titkosszolgálat. Ezt az információnkat lényegében most hivatalosan is megerősítették.