Köszönjük, hogy érdeklődik a Terrorelhárítási Központ tevékenysége iránt

2015.02.03. 22:12

Abban talán megegyezhetünk, hogy legyen az liberális vagy illiberális állam, az ember a külföldi delegációk fekete autóinak elvonulásakor kb. ugyanolyan alattvalónak érezheti magát, mint annak idején a Napkirály utolsó jobbágya. A helyzet ma talán annyiban más, hogy valamennyire előre azért be szokták jelenteni, merre ne közlekedjenek ilyenkor földi halandók. 

A rendőrség Angela Merkel hétfői budapesti látogatása előtt napokon át azt kommunikálta, hogy a Liszt Ferenc repülőtér felé vezető utat fogják lezárni. Aki ezt tudta, az számolt ezzel, és másfelé próbálkozhatott. Csakhogy már hétfő délben több levelet kaptunk arról, hogy teljesen lezárták az M0-s egy részét és az M3-as bevezető szakaszát is. Ezekről addig szó sem volt. Mint kiderült, a TEK végül ezen az útvonalon vitte be a városba Merkelt és kíséretét. A váratlan lezárások több mint egy óráig tartottak, a környéken jó nagy dugók alakultak ki.

Érthető, hogy nem akarták kockáztatni a kancellár biztonságát a szűk reptéri úton. Ha ott egy autó keresztbe áll, nincs hova menekülni. A B verzió szerint azért kellett útvonalat módosítani, hogy a német kancellár ne lássa azt az Albánia alsóra emlékeztető környéket, amitől a reptéri úton minden Budapestre érkező külföldi elgondolkodik, nem kellene-e azonnal visszafordulni erről a lepukkant helyről.

Érthető, hogy az államfő biztonságára vigyázó szolgálat több alternatív útvonalat is kidolgoz. A megtévesztés jól sikerült, a TEK jól végezte dolgát, Angela Merkelt nem merényelték meg Budapesten.  

Mára már talán a dühöngő autósok is megnyugodtak.  

Mikor tehát mindennek vége volt, pusztán szakmai érdeklődésből kedden levelet írtam a Terrorelhárítási Központnak, hogy megkérdezzem, hogyan készítik elő az ilyen delegációk mozgását, és Merkelt konkrétan milyen útvonalon szállították a reptér és a belváros között. Mindez azért is fontos, mert két hét múlva újra alattvalónak érezhetjük magunkat: érkezik az orosz cár Vlagyimir Putyin

A Terrorelhárítási Központ gyorsan és készségesen válaszolt. Tessék, itt van a levelük: 

Tisztelt Joób Sándor!

Köszönjük, hogy érdeklődik a Terrorelhárítási Központ (TEK) tevékenysége iránt. A mai napon elektronikus úton érkezett kérdéseire az alábbi tájékoztatást adjuk.

Milyen útvonalon érkezett a repülőtérről a Parlamenthez Angela Merkel delegációja? Igaz-e, hogy az M0-s és az M3-as autópályán?

Angela Merkel delegációja a TEK által biztosított útvonalon közlekedett.

Milyen útvonalon ment ki a delegáció este a repülőtérre?

Angela Merkel delegációja a TEK által biztosított útvonalon közlekedett.

Nagyobb delegációk esetén hány alternatív útvonalat dolgoznak ki?

Többet.

Biztonsági okokból érthető, hogy egy delegáció az előzetesen meghirdetettől eltérő útvonalon közlekedik, de elfogadható-e, hogy ezzel a Budapesten közlekedőket is megtévesztik?

A Terrorelhárítási Központ és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) köszönetet mond a budapestiek türelméért és figyelméért, ami lehetővé tette, hogy a német kancellár akadálytalanul közlekedhessen a budapesti programhelyszínek és a repülőtér között.

Üdvözlettel: Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztálya