Mégsem kell megismételni a pilisi választást

2015.02.03. 14:29 Módosítva: 2015.02.03. 15:18

Nincs jogalapja a február 22-re tervezett megismételt szavazásnak a pilisi 8-as számú egyéni választókerületben. A területi választási bizottság megváltoztatta a helyi választási bizottság határozatát, amelyik megsemmisítette a január 25-i választás eredményét, írja az MTI.

A területi választási bizottság megvizsgálta az MSZP győztes jelöltje által a helyi választási bizottság határozata ellen benyújtott fellebbezést és a bizonyítékokat.

Január 25-én a pilisi időközi választáson egy MSZP-s postás, Marsovszki István simán legyőzte a fideszes jelöltet, akivel októberben még ugyanannyi voksot kapott. A Jobbik által támogatott civil sem tudta megszorítani. Az MSZP-s vezetők örülnek, de nem igazán tudják hová tenni a sikert. A pilisi győzelem erősíti az MSZP különállási politikáját, és a tapolcai időközi jelölését is befolyásolja.

Az óvást benyújtók arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai „megvették” a választók egy részének voksait, egy zsák krumplit, vagy kétezer forintot kínálva, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz.

A területi választási bizottság szerint „a benyújtott bizonyítékok nem elegendőek a január 25-ei eredmény megsemmisítéséhez, illetve ismételt voksolás tartásához”. A döntést péntek délután négyig lehet megtámadni.