Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hadházy feljelentette a roma önkormányzatot, válaszul lerasszistázták

2015.02.04. 09:07

Az LMP-s Hadházy Ákos hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az ügyészségen pénteken, mivel úgy véli, hogy az Országos Roma Önkormányzat több százmillió forintot költött el a romák célzott munkahelyteremtésére, de valójában ebből a pénzből egyetlen romának sem lett munkahelye.

A Fidesz országgyűlési képviselője, a nemrégiben miniszteri biztossá kinevezett Farkas Flórián vezette Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet 5 milliárd forintos keretösszegéből 600 millió segítené a roma kisebbséghez tartozók munkavállalását. Hadházy szerint ebből az ORÖ eddig 300 millió forintot költött el, köztük

  • 29 millió forintot autóbérlésekre,
  • 31 millió forintot irodabútor-vásárlásra,
  • 31 millió forintot a toborzás módjának meghatározását célzó tanulmányokra,
  • 19 millió forintot egy olyan tanulmányra, amely arról szól hogy milyen számítógépes hálózat kellene a központi irodába és a hét vidéki irodába,
  • 26 millió forintot a központi iroda felújítására,
  • 21 millió forintot számítógépek és szerverek vásárlására,
  • 30 millió forintot médiavásárlásra,
  • 31 millió forintot szóvivői feladatokra.

Hadházy szerint azonban egyetlen fillért nem fordítottak eddig munkahelyteremtésre. Az LMP-s politikus szerint a kormány ugyan létező problémákra alkot programokat és rendel azokhoz uniós forrásokat, a megoldásból azonban egy dolog érdekli, az, hogy hogyan lehet ezen problémák ürügyén pénzeket kiszervezni a rendszerből.

Az Országos Roma Önkormányzat szerint Hadházy nyilatkozata téves információkon és hibás következtetéseken alapul, mint írták,

rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP a kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak.

A Népszabadság információi szerint ugyanakkor több ORÖ-s képviselő is felháborodását fejezte ki kedden egy sajtótájékoztatón. Állításuk szerint semmit nem tudtak a Hadházy által említett pénzekről, és nem tudják azt sem, hogy mit csinál a Híd a munka világába nevű szövetkezet. Mint mondták, az ORÖ hivatalától többször próbáltak felvilágosítást kérni, de mindig visszautasították őket. A tiltakozók között van Lakatos Oszkár és Vajda László, pedig ők a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom tagjai. Az elégedetlenkedők bejelentették, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását és vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik az ügyben.

A lap megpróbálta megszólaltatni az ORÖ elnökét, Hegedűs Istvánt, azonban a feltett kérdéseikre nem kaptak érdemi választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?