Somogyban már megbénította a közlekedést a havazás

2015.02.06. 07:08 Módosítva: 2015.02.06. 16:50

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs fokozatú – 2. fokozat a 3 fokozatú skálán – figyelmeztetést adott ki ónos esőre több déli megyére is, illetve havazásra figyelmeztet Baranyában, hófúvásra három megyében.

A figyelmezetés szerint tartós többórás ónos eső várható pénteken Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy megye területén, a várt csapadék mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert.

A havazás miatt Szlovénia és Horvátország is lezárta határátkelőit

Megteltek a zalai kamionparkolók a havazás miatt elrendelt forgalomkorlátozások miatt, a rendőrök ezért az M7-es autópályán már Somogyban pihenőhelyekre terelik a teherjárműveket. Délelőtt Szlovénia és Horvátország lezárta határátkelőit a havazás miatt, ezért Zalában az M7-es, az M70-es, a 86-as és a 61-es főúton is korlátozni kellett a teherforgalmat.

Baranyában azonban jelentős havazás is várható, pénteken a nap végéig a 20 centimétert is meghaladhatja a lehullott hó mennyisége.

Hófúvásra az OMSZ narancs fokozatú figyelmeztetése alapján Baranyában Somogyban és Zalában kell számítani, ahol a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

A korábbi előrejelzések szerint szombaton délen eleinte még erősen felhős lesz az ég, és kora délelőttig ott még kisebb havazásra is számítani lehet, majd megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. Északon jellemzően derült lesz az ég. A szél helyenként megélénkülhet. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 1 fok között, a havas, kevésbé felhős északi tájakon mínusz 10 fok körül várható. A nappali maximumok 0 és plusz 5 fok között alakulnak.

Olvasónk, Németh István László videója a helyszínről:

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan hózápor is lehet. Megerősödik, többfelé viharossá is fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között. Napközben jellemzően plusz 2-5 fokig melegszik a levegő.

Sok a baleset Somogyban

A havazás miatt emelkedőkön elakadt kamionok, árokba csúszott és felborult személyautók mentését végzik Somogy megyében a somogyi tűzoltók. Somogyaszalótól háromszáz méterre egy terepjáró borult az árokba, míg Juta külterületén több nyerges vontató akadt el az emelkedőn. Marcalinál, Csurgón, Kaposváron, a töröcskei emelkedőn, valamint Bárdudvarnokés Ságvár külterületén is kamionok és teherautók sofőrjei kérték a tűzoltók segítségét.

Olvasónk, Csamári Gábor küldte az alábbi videót a Simonfa és Zselicszentpál közti útról:

Elakadt kamion Simonfa és Zselicszentpál között

A megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint a 68-as főúton egy elakadt kamionhoz kérték a böhönyei önkormányzati tűzoltók segítségét. Vonulás közben egy árokba csúszott járművet is kimentettek, majd az elakadt kamiont is elvontatták a tűzoltók, később pedig egy újabb árokba csúszott személyautót szabadítottak ki.

Marcali és Szőcsénypuszta között is egy elakadt kamionhoz riasztották a tűzoltókat. A járművet a marcali tűzoltók felvontatták a dombra, ahonnan folytatta útját. Kaposváron, a Pécsi utcai és a Móricz Zsigmond utca kereszteződésében egy autóbuszt mentettek a KÖTÉL egyesület tagjai. Lábod külterületén a mikei elágazónál egy árokba csúszott személyautót a nagyatádi tűzoltók szabadítottak ki a hó fogságából.

Felborult egy menetrend szerint közlekedő autóbusz reggel Barcs és Drávaszentes között, tíz ember megsérült. A sofőr a havas-jeges útszakaszon elvesztette uralmát a jármű felett, és a jobb oldali vízelvezető árokba csapódott, ahol az oldalára borult. Az autóbuszon hatvanan tartózkodtak, akik közül a baleset során tízen megsérültek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

busz
Fotó: Police.hu

Az Időkép percről percre követi a havazást, tudósításuk szerint Kaposváron már 17 centi hó esett, de Pécsen is hatalmas pelyhekben hull a hó.