Magyar katonák mehetnek Kurdisztánba

2015.02.06. 08:47 Módosítva: 2015.02.06. 08:48

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy táborok fegyveres őrzésével foglalkozó katonai egységet küldhetünk Kurdisztánba. Az úgynevezett Force Protection katonai egység kiküldéséről szóló javaslat jóváhagyásához kétharmados többség kell.

Orbán Viktor szerdán azt mondta, hogy a német hadsereggel együtt hamarosan magyar misszió mehet a Törökország, Irak és Irán határán található régióba. A miniszterelnök szerint ugyanakkor ebben a kérdésben nem szabad a kormánynak egyedül döntenie, törekedni kell a teljes körű konszenzusra.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a kurdisztáni küldetés nem jelente újdonságot a honvédség missziós képességeiben, mivel ilyen feladatot már teljesítettünk Irakban és Afganisztánban is.

Döntés született ugyanakkor arról is, hogy április elsejéig kivonjuk a mintegy 40 fős magyar kontingenst a Sínai-félszigetről, ahol katonáink 1995 óta vesznek részt a misszióban. Változások várhatóak az afganisztáni misszióban is, a kormány decemberi határozata szerint részt veszünk az Eltökélt Támogatás elnevezésű misszióban, de lényegesen kevesebb katonával, mint korábban.