Nándor
3 °C
16 °C

Orbán hálával gondol az elhunyt főrabbira

2015.02.06. 14:53 Módosítva: 2015.02.06. 15:15

Végső búcsút vettek Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbitól pénteken Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben, tudósít az MTI.

A temető zsúfolásig megtelt ravatalozójában két tanítványa, Verő Tamás és Radnóti Zoltán búcsúztatta a 93. életévében előző nap elhunyt főrabbit, a Rabbiképző Intézet egykori igazgatóját. A szertartáson Verő Tamás rabbi igaz embernek, igaz rabbinak nevezte Schweitzer Józsefet, aki továbbvitte, sőt túlszárnyalta elődeinek munkásságát. Hosszú élete során generációkat kötött össze, folytatta egy nemzedék munkáját, amelyet elpusztítottak a soában, és gondoskodott arról, hogy kineveljen egy új nemzedéket, amelyik továbbviszi az eszméket.

Radnóti Zoltán rabbi Schweitzer József élettörténetét felidézve hangsúlyozta: az életrajzi adatok szárazak ugyan, mégis tükröződik bennük "a világtörténelem leghosszabb százada", a 20. század.

Schweitzer József halála kapcsán számos politikus részvétét fejezte ki, köztük Orbán Viktor is, aki együttérzését fejezte ki a volt főrabbi családjának. Mint levelében írta,

Schweitzer József mindig igaz emberként, alázattal és türelemmel végezte a Mindenható által neki szánt szolgálatot. ... Feleségemmel együtt hálával gondolunk rá, és köszönettel emlékezünk arra, milyen lelkesen és érző módon mutatta meg nekünk a zsidó élet szépségeit.

A KDNP közleményében azt emeli ki, hogy a korábbi főrabbi személyében egy olyan mélyen hívő, hiteles ember távozott közülünk, aki a zsidó–keresztény párbeszéd és a társadalmi béke elkötelezett híve volt.

Az MSZP szerint Magyarország elveszített egy igaz embert. Mint írták, t"ávozása azért is különösen fájdalmas, mert a béke és a szeretet embere volt egy viszályoktól szétszabdalt korban. Bölcsességét, emberségét az embertelenség korából mentette át közénk, s mindig azt hirdette, hogy nem azt kell néznünk, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt".

A főpolgármester is őszinte együttérzését fejezte ki Schweitzer családjának, mint közölte a fővárosi önkormányzat saját halottjának tekinti Schweitzer Józsefet.

Élt 93 évet

Schweitzer József Veszprémben született 1922. október 13-án Schweitzer Sándor jogász és Hoffer Friderika gyermekeként. Csecsemő volt, amikor édesanyját elveszítette. Anyai nagyapja Hoffer Ármin szentesi, majd veszprémi rabbi. Kisgyerekként került Budapestre, itt kezdte az elemi iskolát. 1940-ben a Pesti Izraelita Hitközség Reálgimnáziumában érettségizett.

A II. világháború idején munkaszolgálatra hívták be, majd Budapesten bujkált. 1946-ban szerzett bölcsészdoktori diplomát az akkori Pázmány Péter, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1947-ben avatták rabbivá. 1948 és 1981 között Pécsett volt főrabbi.

1981-ben a Budapesti Izraelita Hitközség főrabbijává hívták meg, ezt a tisztséget 1985-ig töltötte be. Ekkor az Országos Rabbiképző Intézet igazgatói tisztségére nyert kinevezést, itt teljesített szolgálatot 1997-ig. Felekezete a neológ hitközségek országos főrabbijává választotta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport