Hótorlaszokat emelhet a viharos szél

2015.02.08. 08:11 Módosítva: 2015.02.08. 21:34

A hófúvás miatt több dunántúli járásra már narancssárga, másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), ezeken a területeken egész vasárnap magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Zalában utakat zártak le

Vasárnap estig a közútkezelő Zala megyében három útszakaszt zárt le, mert a hófúvás miatt járhatatlanokká váltak. A nagy erejű viharos szél továbbra is nagy mennyiségű havat hord Zala megye útjaira, ezért vasárnap 19 órától lezárták a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakaszt.

A folyamatos úttisztítás ellenére már kora délután járhatatlanná vált a Pölöskefő és Gelse közötti út, ahol hat elakadt személyautót a tűzoltók mentettek ki, valamint a Magyarszerdahely és Újudvar közötti bekötőút.

A hófúvás ellenére nincs elzárt település Zalában, mert más irányból továbbra is megközelíthető valamennyi falu.

Bakony, Tata

A Bakony több mellékútján, Zirc térségében, valamint Tata és Kömlőd között is hófúvás nehezíti vagy lehetetleníti el a közlekedést. A 82-es főúton Zirc térségében takarítják a munkagépek az óránkénti 70-80 kilométer erősségű szél által az útra hordott havat. A Tata és Kömlőd közötti út 10 kilométeres szakaszát zárták le hófúvás miatt. Elzárt település nincs az országban, jelezte a közútkezelő.

Somogyban Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az Andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra. A közútkezelő 39 géppel takarítja az utakat a hóátfúvások azonban jelentősen megnehezítik, néhány útszakaszon szinte lehetetlenné teszik a közlekedést.

A Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszon délután a 67-es számú főúton a 46-os és a 48-as kilométerszelvény közötti szakaszon az útburkolat szélei nem láthatóak, a forgalom rendőri irányítás mellett váltakozó irányban félpályán halad. Marcali külterületén, a 68-as elkerülő úton megcsúszott egy hóátfúváson és az árokba csapódott egy autó. A sofőr nem sérült meg.

Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van a hófúvások veszélye miatt. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben ugyancsak a hófúvás miatt.

Ezt a videót Dél-Somogyból kaptuk Németh István Lászlótól, ahol a két napja lehullott 20-30 centis porhavat mint a homokszemeket hordja a viharos erejű 60-70 km-es szél.

Emellett a viharos szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében valamint a fővárosban ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Alföldön és északkeleten 60 kilométer per órát meghaladó széllökésekre lehet számítani, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések akár a 85 kilométer per órát is elérhetik. Késő estére megszűnnek a viharos lökések, de továbbra is erős marad a szél, írja az MTI.

Napközben hózáporok, hózivatarok alakulhatnak ki, amikből pár centiméter, helyenként esetleg 5 centimétert meghaladó friss hó is hullhat. Az Időkép.hu szerint néhány hevesebb hózáport akár mennydörgés, villámlás is kísérhet.