Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kiütötte fideszes ellenfelét a cigányozó mezőtúri jobbikos

2015.02.08. 20:32

Nagy győzelmet aratott a mezőtúri időközi választáson a Jobbik. Kötél János 55 százalékkal (246 szavazat) simán megnyerte a választást, míg fideszes ellenfele, Pete Lajos csupán 37 százalékot  (166 szavazat) kapott. Volt egy harmadik induló, a független Kalóczkai Sándorné is, ő azonban nem tudott beleszólni a versenybe (34 szavazat).

Ez persze csak egy kis önkormányzati választókerület, ahol néhány százan szavazhattak csupán, és a részvétel is alacsony, 25 százalék körüli volt. Jelentőséget ad neki azonban, hogy a két jelölt októberben még ugyanannyi szavaztot kapott, mindketten 33 százalékot értek el (172 szavazatot jelentett ez akkor).

Vagyis a fideszes október óta nyolc szavazatot vesztett, míg a jobbikos jelölt 74-gyel javított. 

Az MSZP-s most egészségügyi okokból nem indult el, a párt pedig nem akart mást jelöltet állítani.

Nem tudni persze biztosan, hogy az ő 83 szavazata hová vándorolt, de a számok azt mutatják, hogy sokan szavazhatták át simán a jobbikosra. Annak ellenére is, hogy - mint megírtuk - a jobbikos a Facebookon évek óta cigányok kivégzéséről, politikusok felakasztásáról posztol.

A képviselő-testület jelenleg úgy néz ki, hogy a fideszes polgármester mellett 7 fideszes testületi tag van, illetve a 3 listás helyet egy MSZP-s, egy jobbikos és egy független tölti be. Az egyéni választókerületeket tehát októberben majdnem mind a Fidesz vitte. Az egyikben pedig ugye azért kellett időközit kiírni, mert szavazategyenlőség alakult ki a fideszes és a jobbikos jelölt között.

Volt még két időközi választás

A nógrádi Alsótoldon és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulácson tartottak még időközi polgármester-választást vasárnap.

Alsótoldon a két független jelölt közül Sándor Szandra Évát választották meg polgármesternek - tájékoztatta a község jegyzője, Molnárné Kontra Bernadett az MTI-t. Sándor Szandra Éva 119, míg Klátyik András 91 voksot kapott. A 238 választásra jogosult alsótoldi közül 211-en elmentek szavazni, egy voks volt érvénytelen - tette hozzá.

Gulácson a független Ujvári Judit nyert a polgármester-választáson - mondta a beregi község jegyzője, Vassné Szűcs Róza. A voksolást a tavaly október 12-én megválasztott korábbi polgármester, a független Ujvári Sándor halála miatt kellett megtartani. A 769 választársa jogosultból 498-an járultak az urnához, ez 64,7 százalékos részvételi arányt jelent. Az elhunyt polgármester felesége, a függetlenként induló Ujvári Judit 286 voksot szerzett, míg kihívója, a Gulácsot korábban vezető, szintén független Vass Albert János 208 szavazatot gyűjtött, négy szavazat érvénytelen volt - ismertette Vassné Szűcs Róza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?