Tarlós hiába nézte ki Kőbányán a Moszkva tér utódját, beintettek neki

2015.02.09. 13:52
Hétfőn rendkívüli ülésen 14:0 arányban leszavazta a kőbányai önkormányzat képviselő-testülete Tarlós István főpolgármester ötletét, hogy a kerület egyik parkját nevezzék át Moszkva parknak. A Főpolgármesteri Hivatal szerint azonban ez nem számít, a kerületnek csak véleményezési joga van.

Tarlós István péntek este az RTL II-nek adott interjújában jelentette be, hogy megtalálta az új Moszkva tér helyét. A főpolgármester Baló György műsorában beszélt arról, hogy a kőbányai Óhegy parkot nézte ki alkalmas helynek, amelyet a közelgő Putyin-látogatás alkalmából át lehet nevezni Moszkva parkra.

A X. kerület fideszes polgármestere azonban egyáltalán nem lelkesedett az ötletért. Kovács Róbert hétfő délelőttre hívta össze a testületet. A rendkívüli ülésen megtárgyalták Tarlós István kezdeményezését, hogy az Óhegy parkot nevezzék át Moszkva parkra.

Önkormányzatunk testülete teljes egyetértésben foglalt állást: TILTAKOZUNK az Óhegy park átnevezése ellen!

– írta Kovács Róbert.

A testület tagjai összhangban a helyiek véleményével, pártállásra való tekintet nélkül utasították el a javaslatot.

A cikk megjelenése után jelentkezett a Főpolgármesteri Hivatal. Szűcs-Somlyó Mária, a hivatal kommunikációs igazgatója szerint egyáltalán nem húzta keresztbe Tarlós István terveit a X. kerület polgármestere. Az átnevezéssel kapcsolatban ugyanis a kerületnek csak véleményezései joga van. A végső döntést a főváros hozza meg.

A főváros azért van bajban, mert 2011-ben a fideszes többségű fővárosi önkormányzat számos más köztérrel együtt Széll Kálmán térre változtatta a Moszkva tér nevét. Az átkeresztelés miatt az orosz külügyminisztérium a diplomácia nyelvén fogalmazva „értetlenségét fejezte ki” a döntéssel kapcsolatban. Tarlósék akkor azt ígérték, még 2011-ben találnak egy másik közterületet, amit Moszkváról neveznek el.

A jelenlegi Óhegy park alatt sokáig alagútrendszer húzódott, majd kőfejtésre használták a helyet. 1965-ben kezdték meg a feltöltést. 1973-1975 között Magyar-Szovjet Barátság Park néven rendezett parkot alakítottak ki a területen, amit a rendszerváltozást követően neveztek át mai nevére.