Goodfriend már el is búcsúzott a magyar politikai elittől a nagykövet partiján

2015.02.11. 22:46 Módosítva: 2015.02.11. 23:27
Colleen Bell jó előre meghirdetett szerda esti bemutatkozó fogadása végül egyben André Goodfriend búcsúpartija is lett: a diplomatáról délután kiderült, családi okok miatt haza kell mennie. Rendszertelenül jelentkező társasági rovatunkban most összeszedtük, kik szürcsölték az amerikai adófizetők pénzéből fizetett pezsgőt!

Az új amerikai nagykövet bemutatkozó fogadásán jórészt a magyar politikai elit ismert figurái, miniszterek, kormánypárti és ellenzéki politikusok, think tankek vezetői, diplomaták vettek részt. Többekkel is beszéltünk, akik kaptak meghívót Colleen Belltől: a vendéglista, amit névtelenül nyilatkozó partizók információi segítségével állítottunk össze, több érdekességet is tartogat.

A kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, illetve Pintér Sándor képviselte, utóbbi kissé késve érkezett. Feltűnt még Martonyi János volt külügyminiszter, valamint Prőhle Gergely, az Emmi helyettes államtitkára, aki korábban a Heti Válaszban így írt Bellről:

"Nem akarom kétségbe vonni a szakmai kiválóság, és túldimenzionálni a Mars és a Vénusz közti különbség jelentőségét, mégis abban bízom, hogy ha hamarosan két négygyerekes anya tölti be a nagyköveti állásokat a két fővárosban, jelentősen javul majd a helyzet. De legalábbis gyakorlatiasabb, reálisabb lesz a kommunikáció" 

Ott volt a fogadáson Szapáry György volt washingtoni nagykövet, aki nemrég érkezett haza, illetve utódja, Szemerkényi Réka, aki várhatóan pénteken utazik állomáshelyére.

A Fidesz parlamenti képviselői közül Gulyás Gergelyt és Németh Zsoltot, a parlament külügyi bizottságának elnökét azonosították be informátoraink.

Az MSZP részéről Mesterházy Attila volt pártelnök, Harangozó Tamás, Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes, valamint Szabó Vilmos veterán szoci külpolitikus vett részt a fogadáson. Tóbiás József pártelnök nem volt ott.

Az Együttöt a párt ügyvezetője, Szigetvári Viktor, valamint Szelényi Zsuzsa és Juhász Péter képviselték. A PM-től Szabó Tímea, az LMP-től pedig Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter vettek részt (Schiffer András Facebook-oldala alapján külföldön tartózkodik).

Jobbikosokkal és DK-sokkal forrásaink nem találkoztak a körülbelül 50-100 fős vendégseregben, ahol azért fel kellett volna tűnniük, ha jelen vannak (jobbikosok egyébként nem szoktak meghívást kapni a nagykövetségtől).

Ott vendégeskedett viszont jobbról a Nézőpont Intézetet vezető Mráz Ágoston Sámuel, illetve a kitiltási botránnyal több helyen összefüggésbe hozott (de az érintettségét közleményben tagadó) Századvég-csoporttól annak egyik vezetője, Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Balról pedig Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere és Tóth Csaba a Republikon Intézettől.