Kórházreform: Megszűnhet a gyerekellátás Kalocsán

2015.02.11. 07:49

Aláírást gyűjtenek a Szent Kereszt Kórház gyermekosztályának megmaradásáért Kalocsán, mivel szakmai körökben elterjedt, hogy a kormány nagy kórház-átalakítási terveinek a helyi gyermekellátás is áldozatául eshet, írja a Hvg.hu. A szülők aggódnak, mert a legközelebbi gyermekosztály 50 kilométerre található, és sokszor órákat kell várni arra, hogy a mentők továbbszállítsák a beteget.

A kórház főigazgatója, Svébis Mihály a Hvg.hu-nak sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a gyermekosztály bezárásának a hírét, csak annyit árult el, hogy a hét végéig részletes adósságkezelő tervezetet kell benyújtaniuk az egészségügyi államtitkárságnak.  A kalocsai polgármester és az intézmény egy másik vezetője nem nyilatkozott a lapnak.

2009-ben egyszer már bezárták a kalocsai gyermekosztályt, akkor arra hivatkozva, hogy nincs gyermekorvosa az intézménynek. 2012-ben aztán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, az egész intézmény aktív kórházként való továbbműködésének a feltétele a gyermekosztály újranyitása, írja a lap. A kórház 2012-től a kecskeméti kórház megyei tagintézményeként működött tovább. Gyermekorvost azonban ekkor még nem sikerült találni, így sokáig a 90 kilométerre található Kecskemétről jártak át ügyeletet biztosítani a szakemberek.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Molnár Dénes professzor a Hvg.hu-nak azt mondta, ő úgy tudja, nem vonnak el forrásokat a gyermekellátástól, de az ellátás mikéntje a kisebb kórházak összevonása miatt változhat. Szerinte a legnagyobb probléma országos szinten az, hogy egyre kevesebb a gyerek és a gyerekorvos is. Míg a 80-as, 90-es években évente 140 gyerekorvos szakvizsgázott, tavaly csak 40.

Csütörtökig dönteni kell

Az Inforádió információi szerint a közép-magyarországi régió kórházainak csütörtökig kell megegyezniük az összevonásokról. A megállapodáshoz a legközelebb a Péterfy Sándor utcai és a Bajcsy kórház áll, a többi intézmény még nem tudott megegyezni.

Több kórház azért nem tud dűlőre jutni az egyeztetések során, mert nem tudja, hogy az átalakítás szakmai összevonást jelent csak, vagy gazdaságit is – tette hozzá a beszámoló. A Bajcsy és Péterfy kórházak összevonásának gazdasági stratégiája szerint a két szolgáltató egy költségvetési intézménnyé alakulna, ez hozna magával ugyanis hatékony gazdálkodást.

A kormányzati cél az, hogy megyénként egy szolgáltató maradjon, a többi kórház pedig telephelyként vagy tagintézményként működjön. Az Inforádió szerint megegyezésközeli állapot alakult ki Nógrádban és Bács-Kiskun megyében, és mindkét térségben igyekeznek megtartani a dolgozókat.