Kilencmilliónyi hamis százeurós volt a Fidesz ifjúsági tagozatának elnökénél

2015.02.11. 14:20
A Keleti pályaudvaron érték tetten a múlt héten a Fidesz ifjúsági tagozatának elnökét, amint hamis pénzt próbált elsózni egy férfinak – értesült az Index. A rendőrök elfogták a menekülő Veress Áront, majd a lakásán 30 ezer euró hamis pénzre bukkantak. A fideszes politikus azt mondta vallomásában, hogy egy moldáviai férfitól kapta a hamis bankjegyeket, sajnálja, hogy csőbe húzták. A bíróság elrendelte a letartóztatását.

Átlagosnak tűnő bűnügyi beszámoló jelent meg kedden a rendőrség honlapján. A Police.hu hírt adott egy pénzhamisítással gyanúsítható férfi elfogásáról és letartóztatásáról.

A férfit a Keleti pályaudvaron érték tetten a rendőrök a beszámoló szerint múlt szerdán, amikor odament valakihez, és eurót akart váltani forintra.

V. Áron Sebestyén átadott a férfinak egy 100 eurós bankjegyet, amelyről a sértett megállapította, hogy hamis. Azonnal jelezte ezt a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőröknek, akik elől V. Áron Sebestyén el akart menekülni.

A férfit azonban elfogták a helyszínen, és több hamis bankjegyet találtak nála. Később házkutatást is tartottak az I. kerületi lakásában, ahol 297 darab – feltehetően hamis – 100 eurós, valamint 5 darab 20 eurós bankjegyet foglaltak le. Ez nagyjából 30 ezer euró hamis pénz (ami forintban átszámolva nagyjából 9,3 millió forintnak felel meg).

Az Index információja szerint a gyanúsított nem más, mint Veress Áron, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke. Veress a rendőröknek beismerte a bűncselekmény elkövetését, és kihallgatásán azt mondta, hogy valamilyen „tartozás fejében kapta az összeget”.

A titokzatos moldáviai férfi...

Elértük Veress Áron ügyvédjét, Szenczi Gézát, aki annyit árult el a részletekről, hogy Veresst valóban letartóztatták. A történtekről azt mondta, hogy Veress

egy moldáviai férfitól kapta az eurókat, ebből akart beváltani a Keletiben egy százast.

A férfi lakásán is azt a pénzt találták meg, amit a moldáviaitól kapott. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy nem az derült ki, hogy Veress maga hamisította a pénzt, hanem hogy hamis pénzt akart forgalomba hozni. Az ügyvéd szerint Veress nagyon sajnálja, hogy „így csőbe tudták húzni”, és mindent megtesz, hogy a rendőrség elfogja azt, akitől a hamis pénzt kapta. Az ügyvéd azt is mondta, hogy az esetnek semmi köze ügyfele Fideszben ellátott feladataihoz.

A bíróság múlt pénteken elrendelte Veress előzetes letartóztatását. Az ügyben a BRFK felderítő osztálya folytatja a nyomozást. A tettéért 2–8 év börtönt kaphat.

Nem túl aktív a tagozat

Veress Áron 2003 óta tagja a Fidesznek, 2007 és 2011 között a Fidesz ifjúsági tagozatának budapesti elnöke, majd 2011. november 11-től a Fidesz ifjúsági tagozatának országos elnöke lett – derül ki a tagozat honlapján lévő életrajzból.

A Fidesz ifjúsági tagozatát nem szabad összekeverni a Fidelitasszal. A tagozatot 2005-ben hozták létre, „a formális kereteken túl ezt a szervezetet valójában három huszonéves – Gulyás Gergő, Woth Márton és Loppert Dániel – indította el”, olvasható a szervezet honlapján.

A tagozat mostanában nem túl aktív, 2012-es a legutóbbi hír, így az sem világos, mennyire működik ez a tagozat. Egyes információk szerint 2013 óta gyakorlatilag nem létezik a tagozat. Az biztos, hogy az ifjúsági tagozatnak legutóbb akkor volt nagyobb visszhangot kiváltó bejelentése, amikor a 2012-es diáktüntetések idején a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt kezdeményezték a Fidesz választmányának összehívását.

A Fidesz sajtóosztályától is megkérdeztük, tudnak-e Veress büntetőügyéről, és mit szólnak hozzá. Visszahívást ígértek.