Az Úttörő utca mind a 110 lakója tiltakozott az utca átnevezése ellen

2015.02.12. 14:36 Módosítva: 2015.02.12. 14:39

Estébe nyúló közmeghallgatáson tárgyalták Répcelakon az Úttörő utca átnevezésének ügyét, írja a Vaol.hu.

A Vas megyei, 2600 lakosú város művelődési központjába meghirdetett eseményen száznál több lakos vett részt, miután Verasztó János lelkész beadványt írt az önkormányzathoz a Mező Imre és az Úttörő utca átnevezése ügyében. A lelkész felhívta a képviselő-testület figyelmét arra, hogy egy 2011-es törvény szerint közterület és közintézmény nem viselheti olyan személy vagy szervezet nevét, aki vagy ami a 20. századi önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában részt vett, illetve a rendszerre közvetlenül utal.

uttoro
Fotó: Google Street View

A Mező Imre utca Mezővé változtatása ellen senki nem emelt szót, az Úttörő utca átnevezése viszont komoly felháborodást keltett a lap szerint. A tiltakozó levelet az utca összes lakója, mind a 110 ember aláírta. A meghallgatáson Oláh Gézáné azzal érvelt, hogy az úttörő szó melléknév is egyben, és Répcelakon az elnevezésen nem a kommunista rendszer gyermekmozgalmáról, hanem az úttörő kezdeményezésű munkáslakás-építési akcióról kapta a nevét. Bak Jenő arra hivatkozott, hogy Obamának is kellene szólni a Pioneer űrszonda helytelen névválasztása miatt, és különben is, „ahány kormány, annyi névváltoztatás”.

A hangulatot Szabó József polgármester hűtötte le, aki többször higgadtságot kért, és közölte, hogy a képviselő-testület még nem döntött a névváltoztatásról, a társadalmi párbeszéd része a közmeghallgatás is. Mint mondta, az ügyben levelet írtak a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy állásfoglalást kérjenek.