Az ember, aki évekig az orránál fogva vezette a Fideszt

2015.02.12. 15:25
Figyelem, lehet, hogy az egyik legtehetségesebb fideszes politikust veszítettük el most azzal, hogy holmi hamis eurók miatt folyik ellene eljárás. Évekig el tudta titkolni, hogy nem hogy nem vezetője a párt ifjúsági tagozatának, de nem is párttag. A Fidesz szerint szélhámosság, amit Veress művelt. Arra is választ kaptunk, mit ért egy fideszes politikus az alatt, hogy Facebook-bejegyzése „javításra került”.

A Fideszt tegnap is azzal kerestük meg, hogy a pártvezetés tud-e arról, hogy Veress Áront, a párt ifjúsági tagozatának vezetőjét letartóztatták. Egyáltalán létezik-e még az ifjúsági tagozat? A Fidesz sajtóosztálya időt kért, míg felveszik a kapcsolatot Veress-sel, illetve a pártvezetést is megkérdezik az ügyről.

Ahogy beszámoltunk róla, Veresst a Keleti pályaudvarnál elfogták a rendőrök, miután hamis 100 euróst akart beváltani. A házkutatás után pedig majdnem 30 ezer euró hamis pénzre bukkantak a lakásán a rendőrök. A bíróság múlt héten letartóztatta.

Veress Áron
Veress Áron
Fotó: ifjusagitagozat.hu

A Fidesz félnapnyi gondolkodás után megszülte a választ: „Veress Áron nem a Fidesz Ifjúsági tagozatának elnöke.

A Fidesz 2012-ben Veress Áront soraiból kizárta.
Így a Fidesz Veress Áron cselekedeteiért semmilyen felelősséget nem vállal."

Nem kellett hozzá óriási oknyomozó munka, csak be kellett írni Veress nevét a keresőbe, és kijöttek fél évnél is frissebb cikkek, videók, beszámolók olyan hivatalos eseményekről, ahol Veress mint a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke szólal fel, jelenik meg vezető fideszes politikusok társaságában. Például Gulyás Gergellyel több rendezvényen is, legutóbb egy két hónappal ezelőtti zalaegerszegi programon.

Erről is beszámoltunk. Ekkor indult be a Fidesz, és próbálta kitörölni a múltat: a párt ifjúsági tagozatának internetes oldaláról törölték Veresst, ahogy a Fidesz.hu-ról is. A legszebb mutatványt Zalaegerszeg fideszes polgármestere mutatta be. Először módosított egy 2014-es Facebook-bejegyzést oldalán úgy, hogy egy esemény leírásából törölte Veress Áron nevét, majd miután erre fény derült, inkább törölte az egész posztot.

A nagy átverő

  • 2013-ban egy rendezvényen, amit a Konrad Adenauer Stiftung budapesti irodavezetője, Frank Spengler nyitott meg, a Fidesz ifjúsági tagozatának részéről Veress Áron elnök köszöntötte a résztvevőket.
  • 2014 augusztusában maga Veress magyarázkodik az ATV-nek, hogy miért nem frissül megfelelően a Fidesz ifjúsági tagozatának honlapja. Kizárásról szó sincs.
  • 2014. december: egy zalaegerszegi újság számol be arról, hogy Veress mint ifjúsági tagozati elnök vesz részt egy rendezvényen Loppert Dániellel – akivel együtt alapították a tagozatot –, illetve Gulyás Gergellyel, a parlament fideszes alelnökével.

Levelet írtunk a Fidesz sajtóosztályának, hogy megtudjuk, miként lehetséges, hogy Veress még néhány hónappal ezelőtt is az ifjúsági tagozat elnökeként jelent meg és szólalt fel rendezvényeken, ráadásul vezető fideszes politikusok társaságában; illetve hogy meddig terveznek elmenni a 2013-as, 2014-es internetes tartalmak megváltoztatásában. Ezután egy újabb közlemény jelent meg a Fidesz oldalán.

Az MSZP Orbánt faggatja

Mit tud Orbán Viktor Veress Áron ügyéről? - tette fel a kérdést az MSZP. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is kérdezte, Orbán Viktor pártelnökként indít-e vizsgálatot az ügyben, hogy "milyen fideszes politikusoknak vannak még alvilági vagy más okból nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő kapcsolatai".
    
Harangozó Tamás azt is firtatta, melyik fideszes politikus hagyta jóvá a párt szerdai, "teljesen hazug" közleményeit; a pártelnök indít-e vizsgálatot annak kiderítésére, hogy ezek a közlemények hogyan születtek és ki engedélyezte azok kiadását.

A közleményben az olvasható: „Veress Áron Budapest III. kerületében volt tag. 2012. március 1-én kizártuk, többek között tagdíjfizetési hátralék miatt. Ebben az időpontban Veress Áron az ifjúsági tagozat elnöke volt, de mivel tagsági viszonya megszűnt, ezért minden további intézkedése jogszerűtlen, amit Fidesz tagként, vagy az Ifjúsági Tagozat elnökeként tett, vagy mondott, a Fidesz tudta nélkül történt." 

Ezek szerint Veress tényleg képes volt például Gulyás Gergellyel egy rendezvényen az ifjúsági tagozati elnökeként anélkül felszólalni, hogy ez bárkinek feltűnt volna a Fideszből. Gulyás az Indexnek elismerte, hogy egy rendezvényen vett részt Veressel, de azt mondta, óriási rendezvény volt, és ő sem jár mindenhová tagnyilvántartási listával. 

Időközben levelünkre is válaszolt a Fidesz, melyben azt írják, ami biztos, hogy Veresst kizárták, minden ezzel ellentétes állítás hazugság. Hozzáteszik: „2012-es kizárását követően Veress Áron tudta a legjobban, hogy nem a Fidesz tagja, végképp nem tagozati elnök, hiszen nem nevezték ki újra.

Az, hogy akként tüntette fel magát több helyen, szélhámosság.

A politikusok nem ellenőrizgetik a párttagokról szóló nyilvántartást, a különböző rendezvényeken meghívott vendégként vesznek részt, a meghívottak listáját pedig értelem szerűen a szervezők állítják össze."

A Fidesz.hu-n megjelent friss közlemény egy levelet is csatol bizonyítékként, amiben Bús Balázs megírta Veressnek, hogy a tagdíjtartozás miatt kizárták, illetve csatoltak egy tértivevény-másolatot is, hogy a levelet elküldték.

Lehet, hogy Veress nem kapta meg a levelet?

Javításra került

A 2014-es Facebook-posztját javító, majd törlő zalaegerszegi fideszes polgármester, Balaicz Zoltánt telefonon nem tudtuk elérni, kaptunk azonban tőle egy levelet. Ebben azt írja, a 2014 decemberében, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, illetve Ifjúsági Tagozat által szervezett rendezvényen vendégként vett részt. Ott találkozott Veress Áronnal, „aki a rendezvényen úgy jelent meg, magát úgy mutatta be, mint az Ifjúsági Tagozat országos elnökét.

Mivel a tegnapi napon nyilvánvalóvá vált, hogy a FIDESZ egyik fővárosi alapszervezete Veress Áront már 2012-ben kizárta soraiból, és ezt a kizárást az országosan már nem is működő Ifjúsági Tagozat nem követte le, tisztújítást nem tartott, Veress Áron pedig jogtalanul járt el elnökként, így a polgármester közösségi oldalán lévő hír is javításra került, hiszen Veress Áron 2014. decemberében jogilag már nem volt sem tagozati elnök, sem FIDESZ tag. Erről a zalaegerszegi fiatal szervezők nem tudtak. Megjelenésével megtévesztette a helyi ifjúsági szervezetek vezetőit és a rendezvény koordinálóit."