Zsófia
17 °C
21 °C

Lemondásra szólították fel a jobbikos Benke Lászlót

2015.02.12. 20:23

Felszólították a főváros XIII. kerületi önkormányzatának képviselői a testület jobbikos tagját, Benke Lászlót, hogy mondjon le mandátumáról, mert a politikus ülve maradt, amikor a képviselő-testület ülésén egy perces felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.

Az MTI erről a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense nyomán írt. A csütörtöki testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer Józsefet. Ezután a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt. Hozzátette: a vita során rákérdeztek erre a képviselőnél, akinek részéről „tudatos volt ez a döntés”.

A „durva, kirekesztő, provokatív” cselekedetet elítélő pártok közös nyilatkozatot tettek, amelyet az egyetlen jobbikost kivéve valamennyi, a testületbe képviselőket adó párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá.

A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, „minden jóérzésű magyar embert”, és mondjon le mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár 93 évesen halt meg február 5-én.

Jobbik: ez csak egy magánvélemény 

És a párt amúgy sem kíván foglalkozni "az elhunyt személy emlékével" - írja az MTI-nek kiadott közleményében, ami így folytatódik: "Benke László tehát magánvéleményét fejezte ki, mely alapján nagyon úgy tűnik, nem igazán értett egyet a néhai főrabbi közéleti tevékenységével, megnyilvánulásaival. Mivel a képviselő-testületi megemlékezést nem tartjuk az ország előrehaladása, az itt élők jóléte szempontjából releváns eseménynek, így az üggyel kapcsolatban semmilyen lépést nem tervezünk."