Menekültek: 100 milliárdba is kerülhet Rogán ötlete

2015.02.12. 08:53 Módosítva: 2015.02.12. 08:54

A Népszabadság számításai szerint amennyiben minden illegális menekültet azonnal őrizetbe vennének, ahhoz csak az idén érkezett 23 ezer menekült esetében nagyjából 100-150 milliárd forintra lenne szükség.

Mint ismert, Rogán Antal kedden a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: „Az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról.”

A lap szerint a 23 ezer férőhely csaknem kétszer annyi, mint az összes hazai börtön kapacitása. Ugyanakkor bár őrzött idegenrendészeti szállást olcsóbban lehet építeni, mint börtönt – utóbbinál egy férőhely kialakításának költsége 9 millió forint –, a költségek így is 100 milliárd forintba kerülnének.

A nyílt befogadóállomásokon a bevándorlási hivatal személyenként napi 4600 forintos ráfordítással kalkulál, de ha vigyázni is kell a menekültekre, akkor ennyiből nem jönnek ki. Így tehát a több tízezer menekült őrzése, élelmezése és egészségügyi ellátása napi 150 millió forintba, tehát éves szinten 70-80 milliárd forintba is kerülhetne.

És akkor ez még csak az eddig érkezett 23 ezer menekült őrizetbe vételére végzett számítás - ha a tendencia ilyen mértékben folytatódik, akkor viszont akár 100-200 ezer menekült is érkezhet, a költségek pedig megtöbbszöröződnek.

Ahogy azt az Index megírta, a menekültügyi szakemberek nonszensznek nevezték Rogán ötletét, a Menedék migránsokkal foglalkozó egyesület vezetője, Örkény Antal azt mondta: „Jogilag és szakmailag sem igen lehet értelmezni Rogán szavait. Az elmondottaknak legfeljebb belpolitikai kontextusban van értelmük. Ez legkevésbé sem szól azokról az emberekről, akik hozzánk jönnek. Ez szimpla hisztériakeltés. Rogán nacionalista, soviniszta szólamokkal ellenséget akar kreálni a bevándorlókból. A javaslat szerint Magyarország úgy kezelné őket, mint a bűnözőket, miközben ők szerencsétlen emberek."

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy támogatja a Fidesz-frakció kezdeményezését, hogy a „megélhetési és gazdasági bevándorlók” ügyében nemzeti konzultáció induljon.