Gyereknek 25 ezret, felnőttnek 50 ezret adna a PM

103338130
2015.02.15. 14:24
A Párbeszéd Magyarországért minden magyar állampolgárnak járó alapjövedelem bevezetését javasolja a jelenlegi szociális és adórendszer átalakításával. A gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának a párt szerint.

A PM taggyűlése szombaton 90 százalékos többséggel javasolta az alapjövedelem bevezetése melletti kiállást. Eszerint a gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának - mondta Szabó Tímea társelnök budapesti sajtótájékozatóján az MTI tudósítása szerint, hozzátéve, szakértők a következő hónapban dolgozzák ki felvetésük megvalósíthatóságának részleteit.

Úgy fogalmazott, Magyarország "rettenetesen beteg", a nincstelenség és a kilátástalanság ugyanis rosszindulatú daganatként szövi át az országot. Szabó Tímea szerint ebben a helyzetben az alapjövedelem "az élhető Magyarország" ígéretét jelenti, hiszen - a vásárlóerő növelésével - gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása is lenne a bevezetésének, sőt a szegénységi ráta is felére csökkenthető.

Karácsony Gergely, a másik PM-es társelnök azt emelte ki, hogy az alapjövedelem a jelenlegi szociális támogatások és adórendszer átalakításával járna, ami kisebb bürokráciát és nagyobb biztonságot jelentene az állampolgároknak. Az alapjövedelem mindenkinek járna, ugyanakkor a legmódosabb rétegeknek nem feltétlenül jelentene keresetnövekedést, hiszen javaslatuk része lesz a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítása is.

A PM zuglói polgármestere emlékeztetett továbbá arra, hogy a főváros XIV. kerületében hamarosan életbe lép a minimáljövedelemre vonatkozó kezdeményezésük, amelynek révén az önkormányzat minden a városrészben élő, nehéz helyzetű lakos keresetét havi 26 ezer forintra egészítené ki.  • Hírek
  • Megtakarítás