Szilvia
5 °C
16 °C

Gyereknek 25 ezret, felnőttnek 50 ezret adna a PM

103338130
2015.02.15. 14:24
A Párbeszéd Magyarországért minden magyar állampolgárnak járó alapjövedelem bevezetését javasolja a jelenlegi szociális és adórendszer átalakításával. A gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának a párt szerint.

A PM taggyűlése szombaton 90 százalékos többséggel javasolta az alapjövedelem bevezetése melletti kiállást. Eszerint a gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának - mondta Szabó Tímea társelnök budapesti sajtótájékozatóján az MTI tudósítása szerint, hozzátéve, szakértők a következő hónapban dolgozzák ki felvetésük megvalósíthatóságának részleteit.

Úgy fogalmazott, Magyarország "rettenetesen beteg", a nincstelenség és a kilátástalanság ugyanis rosszindulatú daganatként szövi át az országot. Szabó Tímea szerint ebben a helyzetben az alapjövedelem "az élhető Magyarország" ígéretét jelenti, hiszen - a vásárlóerő növelésével - gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása is lenne a bevezetésének, sőt a szegénységi ráta is felére csökkenthető.

Karácsony Gergely, a másik PM-es társelnök azt emelte ki, hogy az alapjövedelem a jelenlegi szociális támogatások és adórendszer átalakításával járna, ami kisebb bürokráciát és nagyobb biztonságot jelentene az állampolgároknak. Az alapjövedelem mindenkinek járna, ugyanakkor a legmódosabb rétegeknek nem feltétlenül jelentene keresetnövekedést, hiszen javaslatuk része lesz a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítása is.

A PM zuglói polgármestere emlékeztetett továbbá arra, hogy a főváros XIV. kerületében hamarosan életbe lép a minimáljövedelemre vonatkozó kezdeményezésük, amelynek révén az önkormányzat minden a városrészben élő, nehéz helyzetű lakos keresetét havi 26 ezer forintra egészítené ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?