no

Legyen ön is képviselő!

05
2015.02.15. 23:38
Kész Zoltán, a veszprémi időközin függetlenként induló, de az MSZP, a DK és a Liberálisok támogatását élvező jelölt kampánygyűlésén jártunk Veszprémben. Az őt támogató pártok nem túl népszerűek a városban, így nem is beszélt pártpolitikus. Persze a DK szerencsés, neki van egy Vágó Istvánja, aki mint sztárvendég léphetett színpadra. A rendezvényen két mocskos Fidesz és egy mocskos MSZP hangzott el. Utóbbi egy arra járótól.

A rendezvény a városi sportcsarnok előtt, két színes panelépület között, körülbelül kétszáz résztvevővel zajlott. A legutóbbi kutatásoknak megfelelően a Készt támogató pártok nem tolták magukat előtérbe: ott volt ugyan Gőgös Zoltán az MSZP, illetve Bősz Anett, a Liberálisok (tudják: Fodor Gábor) képviseletében, de nem szólaltak fel. Nem úgy Vágó István, aki ugyan hivatalosan nem a Gyurcsány-féle DK küldöttje volt − leginkább kvízmesteri mivoltában tervezett jelen lenni −, de játékos fellépésének utolsó politikai kérdésébe nem volt nehéz belelátni a DK-t.

Egy hét múlva, február 22-én tartják Veszprémben az időközi parlamenti választást, amelyet az EU-biztossá váló Navracsics Tibor lemondása miatt írtak ki. A választásnak nem csak helyi tétje van, hiszen ha a Fidesz–KDNP nem tud nyerni, a kormányoldal végleg elveszíti a kétharmados többségét. Egy egy héttel ezelőtti közvélemény-kutatás szerint mindössze hat százalékpont a különbség a fideszes Némedi Lajos, illetve a független Kész Zoltán. Magában a városban a baloldal által támogatott jelölt vezet, a Fideszt a falvak húzzák fel. Legfrissebb szórólapjukon már nem is kampányolnak mással:

kész
Fotó: Német Tamás

Mindenek előtt: az egész rendezvényt meghatározta, hogy a beszédek kezdete előtt egy óráig, folyamatosan ismétlődve szólt a Rubber Puppet Kossuth utcán című száma, a veszprémi himnusz. Miután egy életre égett be a refrén az agyamba így a cikk olvasásához javaslom ennek hallgatását:

A Himnusz – nem a helyi – eléneklése után Galkó Balázs szavalta el Petőfi Dicsőséges nagyurak című versét, majd Kész „kollégája és harcostársa” mondott kortesbeszédet Kész mellet, aki − amellett, hogy elmondta, a vezető kormánytagoknak mind börtönben lenne a helyük −, felhíva a hallgatóság figyelmét, hogy nem érdemes más indulóra szavazni, be kell állni Kész mögé. Mert bár ő is ismeri az egyik független jelöltet, akinek szerinte helye is van a politikában, csak nem most. Szóval éljen a demokrácia, mindenki szavazzon Készre. Az LMP pedig szégyellheti magát, amiért a következő időközi választásnál már most belengette, hogy egy olyan közös jelöltben gondolkodnak, akit a Jobbik is támogat.

Kész régi barátja a veszprémi jelöltről azt mondta: konzervatív-liberális, akivel még akkor is jóban tudtak lenni, mikor Kész Fideszes volt, ő pedig SZDSZ-es. Ebből is látszik, hogy Késszel lehet beszélni. Jó humorú, realista, néha önmagában is kételkedő embernek ismerte meg.

Ezután Pad Ferenc szólalt fel, akit közös jelöltként indít a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció Veszprém megye 3. számú választókerületében, Tapolcán az áprilisi időközi országgyűlési választáson. Szakszervezeti vezetőként leginkább a munkavállalók jogairól, a nyugdíjjogosultságok hátrányos megváltoztatásáról beszélt.

Álljunk meg egy szóra

Pad után jött az év felkonfja, amiért jobb helyeken biztos, hogy valami büntetés járna:

Lázártól Habonyig sokan túlteljesítették a Legyen ön is milliomost, így jövő vasárnap azt kell mondanunk: Álljunk meg egy szóra! Köszöntsük hát a születésnapját tegnap ünneplő Vágó Istvánt!

Vágó egy kis válaszolgatós játékra fűzte fel beszédét

Legyen ön is képviselő, Kész Zoltán!

− címmel. Különböző kérdéseket, majd annak ellenkezőjét tette fel, egyetértésnél tapsolni, ellenzésnél korábban osztogatott sárga lapokat kellett felmutatni. A játék rendesen zajlott, nem voltak renitensek, nem volt meglepetés.

A kérdések a teljesség igénye nélkül: helyes-e a magánnyugdíj-vagyon lenyúlása, jó-e, hogy milliárdokat költ a kormány stadionokra – újabban uszodákra -, jó-e, hogy kikerült a köztársaság szó a magyar mögül, legyen-e a felcsúti stadion egy őrült rendszer mementója stb.

Majd Andy Vajna legazdasági bevándorlózása után egy jó-e az, hogy Kész Zoltán függetlenként jut a parlamentbe (taps) kérdés után ravaszul kiegészítette egy utolsó kérdéssel: rendben van-e az, ha Kész Zoltán − miután függetlenként jut a parlamentbe − beül az egyik demokratikus párt frakciójába? Az emberek erre is jól reagáltak, úgy tűnt, belefér nekik.

Vágó egy ízig vérig DK-s pasi, biztos, ami biztos letesztelte, probléma lenne-e, ha Kész mondjuk például Gyurcsányékat választaná a parlamentben, amivel megoldódna a DK egyik problémája, a frakciónélküliség. Ha Kész odaülne − és így az öt képviselő frakciót alakíthatna − akkor az a tegnapi közlemény is erősebb lenne eggyel, amiben Gyurcsányék azt mondták: „A DK nem hajlandó biodíszlet lenni és tettestárssá válni az őrült orbáni pávatáncban és a diktatórikus törekvések legitimálásában" - utalva arra, hogy Orbán tegnap a parlamenti frakcióvezetőkkel tárgyalt a kormány külpolitikai stratégiájáról.

Végül jött Kész, és felolvasott egy közepesen izgalmas beszédet. Kész szerint fideszes ellenfele közpénz felhasználásával dolgozik az ő karaktergyilkosságán. És bár kollégái azt mondták, vágjon vissza, és ő is tudna felhozni a múltból dolgokat – furcsa privatizációt, MSZP-s múltat -, ő nem teszi, mert egyrészt neki mindenki a szövetségese, aki Veszprémért akar tenni, másrészt szerinte, „ha csak a múltról beszélünk, a jövőbe vetett hitet emésztjük föl".

Kész szerint Némedi már rég elfelejtette Veszprémet, neki fontosabb Habony utasítására veszprémieket mocskolnia. A helyieket pedig semmibe veszi, amikor nem hajlandó vitázni. A kormány a közpénzt nyúlja le folyamatosan, de „a mi alaptörvényünk a ne lopj" − mondta. Szerinte a kormánypártiak fordítva ülnek a lovon: Magyarországon nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a fontos. Végül arról beszélt, hogy képviselőként azért fog küzdeni, hogy az állam ne vonjon el forrásokat az önkormányzatoktól, és a döntések kerüljenek vissza helyi szintre.